Podľa čoho rozoznáte hydinu?

11.4.2015
0
Podľa čoho rozoznáte hydinu? - kuracie_maso Podľa čoho rozoznáte hydinu? - kuracie_maso
Páčil sa vám článok?

Keďže sme už niekoľko rokov súčasťou spoločného európskeho trhu, kde platia spoločné a prísne pravidlá pre výrobu, spracovanie a predaj potravín, nemôžeme tvrdiť, že napríklad hydina dovezená z Poľska je menej kvalitná, či dokonca hygienicky závadná.

Ale množstvo potravinových afér za posledné roky v mnohých ľuďoch vyvolalo pocit neistoty, nedôvery a ostražitosti, najmä pokiaľ ide o mäso a mäsové výrobky. Ako v tejto situácii rozoznať, či ide naozaj o slovenský alebo poľský produkt a či informácie na štítkoch nezavádzajú?

Pokiaľ ide o hydinu, Poliaci ju chovajú do vyšších porážkových hmotností, a preto sú celé kurčatá, ako aj jednotlivé diely väčšie a ťažšie. Výnimkou preto nie sú u poľskej hydiny napr. kuracie štvrte s hmotnosťou 500 gramov či prsia vážiace jedno 350 až 400 gramov. Kurča nad 2 kg je takmer určite poľského pôvodu.

Určité rozdiely sú aj pri delení kurčiat. Poľskí dodávatelia nechávajú prsia spojené do páru. Poľskou špecialitou je aj kurací krk ponechaný na trupe, či nedbalo od seba oddelené zadné štvrte.

Koža poľskej hydiny má jasnú bielu farbu. Súvisí to so spôsobom chladenia. Poliaci chladia hydinu vodou, na Slovensku sa používa studený vzduch. Slovenská hydina má preto skôr smotanovobielu až nažltlú farbu. Aj samotné mäso poľskej hydiny je svetlejšie, lebo je vodnatejšie.

So spôsobom chladenia súvisí aj povrchový vzhľad hydiny. Pri chladení vzduchom, ktoré sa používa na Slovensku, je koža suchá, miestami môže mať hnedé škvrny spôsobené oxidáciou. Poľská hydina je naproti tomu lesklá, akoby sviežejšia. Aj samotné mäso bez kože je u poľskej hydiny v dôsledku vyššieho obsahu vody na vzhľad šťavnatejšie a lesklé. Slovenská kuracina je akoby suchšia a bez lesku, matná.

Detailne rozobrať, prečo je poľská hydina výrazne lacnejšia ako slovenská, by vydalo minimálne na samostatný článok. Kľúčovým faktorom je iná dotačná politika štátu voči celému poľskému agrosektoru.

Označenie hydiny musí obsahovať dátum porážky, triedu kvality, stav (chladená, mrazená), názov a sídlo dodávateľa, krajinu pôvodu. Pozor, nenechajte sa oklamať, ani trojčíslie 858 na čiarovom kóde, ani ovál so značkou SK, ani slovenský štátny znak nevypovedajú nič o tom, či ide o slovenskú hydinu. To prezradí jedine údaj uvedený ako Krajina pôvodu. Na Slovensku je aktuálne schválených 11 prevádzok na porážku hydiny.

Prečo teda kupovať slovenskú hydinu, aj keď je drahšia? Kúpite čerstvé a chutné mäso, ktoré je zaručene bez antibiotík a rastových hormónov, a ktoré je na ceste od chovateľa k spotrebiteľovi skontrolované až 12-krát).

Boris Halaj, Masodomov.sk
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?