Likvidácia hausbótov v Jaroveckom ramene by vraj uškodila prírode

25.3.2015
0
Likvidácia hausbótov v jaroveckom ramene by vraj prírode uškodila - hausbot-jarovce
Páčil sa vám článok?

Ak by hausbóty z Jaroveckého ramena Dunaja chceli odstrániť, mohlo by to spôsobiť výraznejšie negatívne dosahy na prírodu ako ich zotrvanie. Aj to si myslí Okresný úrad Bratislava o domoch na vode, ktoré na ramene vyrastajú často načierno. Odbor starostlivosti o životné prostredie, ktorému šéfuje Filip Macháček, tvrdí, že hausbóty nemajú na chránené územie výraznejší negatívny vplyv. Uvádza to vo svojom odbornom stanovisku.

O stanovisko úrad ešte vlani požiadalo občianske združenie Hausbót, ktoré tvoria vlastníci a prevádzkovatelia plávajúcich zariadení v Jaroveckom ramene. Združenie hovorí o umiestnení 226 hausbótov, ktoré sú už takmer všetky realizované. Lokalita je pritom súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy a platí v nej prvý stupeň ochrany.

Podľa úradu však umiestnenie hausbótov „nebude mať pravdepodobne vplyv“ na predmet ochrany územia Natura 2000. „Likvidácia a poškodenie biotopov druhov, ktoré sú predmetom ochrany chráneného vtáčieho územia na ploche asi 10 hektárov, predstavuje 0,06 percenta jeho plochy,“ argumentuje okresný úrad. Úbytok hniezdiacich, zimujúcich a migrujúcich druhov je podľa vraj malý a hausbóty podľa úradu nepredstavujú ani zásah do jadrových území hniezdenia chránených druhov.

Treba však pravidelne odvážať odpad, vybaviť hausbóty septikmi, parkovať len na okraji spevnenej cesty, nie v tráve, odstrániť nelegálne prístupové cesty, sedenia mimo plochy hausbótov či ohniská i všetky vysadené nepôvodné druhy drevín a rastlín. To zase káže Štátna ochrana prírody SR.

„Umiestnenie 226 hausbótov nebude mať zásadný negatívny vplyv na územie Natura 2000 a pri dodržaní stanovených podmienok úrad takúto činnosť nepovažuje za zásah, ktorý môže spôsobiť podstatné zmeny v biologickej rozmanitosti, štruktúre a vo funkcii ekosystémov,“ tvrdí okresný úrad v závere svojho stanoviska.

Na podivné stanovisko úradu, ktorého prednostom je Maroš Karšňák, upozornil ekologický aktivista a račiansky miestny poslanec Michal Drotován. „Považujem za škandál, že štátny orgán ochrany prírody, ktorý by mal obhajovať záujmy ochrany prírody, si dovolil vydať takéto stanovisko,“ povedal pre TASR M. Drotován. Podľa neho stanoviskom, že odstránenie hausbótov a priľahlých negatívnych vplyvov je pre ochranu väčšie riziko ako súčasný stav, vlastne posväcujú dlhoročné ničenie prírody v chránenom území. Za takéto vyjadrenia by sa podľa neho malo aj odvolávať z funkcií.

©TASR | jak

Páčil sa vám článok?