NÁZOR: Alea Iacta Est - kocky sú hodené

7.10.2014
0
Názor: alea iacta est - kocky sú hodené - hecko_vladislav
Páčil sa vám článok?

Často sa týmto výrazom označuje to, čo už nejde vrátiť späť. Sú to aj slová, ktoré mal Gaius Julius Caesar vysloviť pred prekročením rieky Rubikon, čím sa začala vojna, ktorá priniesla pád republiky. Z pohľadu blížiacich sa komunálnych volieb sa kocky hodili 21. septembra 2014, kedy boli podané kandidátne listiny. Kandidáti tým pomyselne prekročili rieku a začal sa boj o voliča. Sobota 15. novembra 2014 nám ukáže, kde dôjde k pádu a kde to tak nebude.

V prípade straníckych nominantov tomuto pomyselnému prekročeniu rieky predchádzali veľmi intenzívne rokovania, a to hlavne v prípadoch, ak kandidát má za sebou koalíciu. Mal som možnosť nahliadnuť do procesu rokovaní a prajem to každému. Sedenia boli dlhé a často to, čo večer platilo, ráno už neplatí. Ale to by bolo v poriadku, keby sa koaličné rokovania uberali smerom, ktorý by bol prínosom pre občana. Inými slovami, položia sa na stôl priority politických strán z pohľadu zlepšenia života občana, a ak je prienik a máme kvalitného kandidáta, tak vytvoriť širokú koalíciu je na mieste. Žiaľ, toto je skôr z oblasti science fiction. Rokovania sa vedú s cieľom získať miesto pre lojálneho kandidáta, ktorý buď bude plniť príkazy „zhora“, alebo zabezpečí, že sa rozdelia funkcie „správne“.

Inak to nie je ani v Devínskej Novej Vsi. Do miestneho zastupiteľstva nominujú svojich kandidátov dve pravicové koalície, ktoré sú z môjho pohľadu vytvorené účelovo. Na čele jednej je už dnes potácajúce sa na hrane existencie SDKÚ-DS, ku ktorému sa na moje prekvapenie pridala SaS. Tá SaS, ktorá si slovami svojich členov, ktorých si vážim, ctí zákon a transparentnosť je jednou z jej priorít. Ale zrejme tu bol zásah „zhora“. Inak si neviem predstaviť ich zmenu názoru, keďže súčasný starosta aj napriek svojmu častému ignorovaniu uznesení zastupiteľstva a potácaní sa na hrane zákona je vlajkonosičom tejto koalície. Stačí sa trochu vnoriť do internetových prehliadačov, pozrieť si rokovania zastupiteľstva, policajný zásah, štekanie psov a bude to čitateľovi jasné. Dnes, po novelizácii zákona o obecnom zriadení (z dieľne SMERu), má, žiaľ, starosta neskutočnú moc. A preto už pred voľbami sú pozície rozdané, lebo starosta má kľúče (inak obľúbený to výraz v našej mestskej časti). Nuž a aby toho nebolo málo, táto koalícia ho nominovala aj na mestského poslanca. Človeka, ktorý sa za štyri roky zúčastnil iba raz na rokovaní mestského zastupiteľstva. A bolo ich už cez 45. Je úplne jasné, o čo tu ide. Inak som rád, že o post starostu sa uchádza aj nezávislý kandidát, ktorý je poslancom, a je vidieť aj kus práce, ktorú odvádza, a ctí si zákon a transparentnosť.

Druhá koalícia je tak trochu zvláštna… KDH a NOVA … Dve strany, ktoré sú na nižšej úrovni stále vnímané ako jedna, vzhľadom na osobné väzby. Kandidáta na starostu neponúkajú, ale majú kandidáta na mestského poslanca. A vlastne ani neviem, čo ponúkajú. Verím však, že sa v ich radoch objaví aj kandidát, ktorému nejde o posty, ale o prácu pre našu mestskú časť.

Čitatelia, ktorí sledujú moje príspevky, vedia, že som komunálnym poslancom v tomto volebnom období. V lete som dlho zvažoval, či kandidovať aj teraz. Je to časovo náročné skĺbiť riadenie spoločnosti s poslaneckou prácou a venovať sa aj rodine je niekedy nadľudské úsilie. Nakoniec som sa rozhodol, že sa pokúsim obhájiť svoj súčasný mandát mestského a aj miestneho poslanca. Podporila ma v tom manželka a aj moje dve dospelé dcéry, za čo im ďakujem. Podporili ma v tom aj moji známi a susedia, za čo im tiež ďakujem. Títo ma sledovali ostatné štyri roky a dospeli k názoru, že má zmysel v tom pokračovať. Volebná kampaň začína 29. októbra. Som zástancom čestného boja. V politike je to asi zrejme málo preferované, ale volič je múdry a dokáže si kampaň vyhodnotiť sám. A, našťastie aj sa sám rozhoduje, neplní príkazy “zhora”.

ŽELÁM VÁM ŠŤASTNÚ RUKU PRI VOĽBE VÁŠHO KANDIDÁTA.

Ing. Vladislav Hečko,
poslanec mestského a miestneho zastupiteľstva


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?