Bránenie v riadnom obhospodarovaní lesov je hazardom s prírodou na úkor našich potomkov

12.6.2014
0
Bránenie v riadnom obhospodarovaní lesov je hazardom s prírodou na úkor našich potomkov - stromy_dubravka
Páčil sa vám článok?

AD: SÚD POZASTAVIL VÝRUB STROMOV V DÚBRAVKE (BN 10/2014) | Vážení občania, turisti, cyklisti, obyvatelia miestnej časti Dúbravky, priatelia prírody. Nedá mi nereagovať na článok Súd pozastavil výrub stromov v Dúbravke uverejnený v 10. čísle týchto novín.

Nemôžem súhlasiť s vyjadreniami a nepodloženou argumentáciou pána poslanca Zatoviča a ďalších autorov článku, ktorí svojím laickým pohľadom zavádzajú verejnosť a kazia meno nielen štátnemu podniku Lesy Slovenskej republiky, ale aj zhotoviteľom plánov starostlivosti o les, celej schvaľovacej komisii príslušného dokumentu vrátane zástupcov štátnej správy na úseku ochrany životného prostredia, štátnej ochrane prírody a samospráve.

Citujem z článku: „Pán minister v liste priznáva, že územie je chráneným územím európskeho významu, že program starostlivosti o lesný územný celok schválil Krajský lesný úrad a že bol schválený napriek vyjadreniu, že v tomto užívateľskom celku sa nachádzajú územia biotopov národného a európskeho významu.“

Čitateľ tak nadobudne pocit, že tu dačo nie je v poriadku. Naopak! Tým, že je územiu NATURA 2000 priradený 2. stupeň ochrany, je jednoznačne deklarované, že daná lokalita má od priaznivého stavu ďaleko a aby sa do priaznivého stavu dostala (aspoň priblížila), je potrebné vykonať účelový manažment, ktorý sa v tomto prípade zabezpečuje podľa plánu starostlivosti o les (PSoL). PSoL je podľa zákona o ochrane prírody dokumentáciou ochrany prírody!!!.

Autori prezentujú subjektívny názor, čo je v poriadku, na to majú právo. Horšie však je, že nekompetentnými a neodbornými zásahmi v konečnom dôsledku znemožňujú vykonávať činnosti, ktoré majú svoje poslanie a opodstatnenie (ktorým autori, súdiac podľa ich vyjadrení, pravdepodobne nerozumejú). Anarchia ešte nikdy neviedla k legitímnemu a legislatívne čistému riešeniu.

Pokiaľ sa obhospodarovaním lesov v minulosti dospelo k súčasnému stavu, ktorý si všetci želáme zachovať a zlepšovať, sú snahy o zastavenie tohto obhospodarovania kontraproduktívne. Bezzásahovosťou sa súčasný stav nezachová. Naopak, príde k postupnej degradácii lesných porastov, ktoré už nikdy nebudú také, aké ich vidíme dnes. Od ľudí, ktorí tento prístup presadzujú, je to sebecké hazardovanie so životným prostredím na úkor našich potomkov.

K čomu vlastne malo dôjsť ťažbou v spomínanej lokalite? SKUEV0280 Devínska Kobyla s výmerou 649,26 ha sa nachádza v území CHKO Malé Karpaty s 2. stupňom ochrany prírody. V tejto lokalite sa nachádza aj Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla, na ktorej platí 4. stupeň ochrany prírody. Všetky prípadné obmedzenia obhospodarovania lesa boli pri tvorbe nového plánu starostlivosti o les (PSoL) brané do úvahy. Lesy SR vykonávali až do pozastavenia prác vynútených rozsiahlou medializáciou a antikampaňou voči podniku Lesy SR zásahy podľa PSoL schváleného na roky 2006 – 2015 príslušnými štátnymi orgánmi.

Podnik už dávnejšie prerušil práce, aby mohol v pokoji a bez časovej tiesne informovať príslušné úrady a verejnosť o plánovanej činnosti na tomto území. Ťažba dreva je to posledné, čo lesníci pri starostlivosti o les vykonávajú. Odstránením produkčne starých, druhovo a zdravotne nevhodných drevín sa začína obnova lesa, mravčia, fyzicky i finančne náročná práca. Vyvolanie masovej hystérie skupinkou aktivistov znemožnilo upratanie porastu a odstránenie zvyškov po ťažbe, ktoré teraz bránia rastu mladých nádejných, druhovo vhodných drevín. Škody, ktoré vzniknú pozastavením našich pestebných zásahov, zistíme po ukončení predbežného opatrenia. Takto vzniknutú škodu si budeme uplatňovať cez miestne príslušné orgány štátnej správy. Žiaľ, na zabezpečenie ochrany občanov, turistov a priateľov prírody sme nútení obmedziť vstup do spomínaných lokalít až po dobu umožnenia vykonania všetkých príslušných opatrení na zamedzenie možnosti poškodenia zdravia a majetku návštevníkov lesa.

Vážení občania, ak nám budú našu prácu znemožňovať „pseudovšehoodborníci“, môžeme v najbližších rokoch vzhľadom na extrémne klimatické zmeny, ktorým sa prispôsobuje i naša pestebná a ochranárska činnosť, očakávať, že kultúrne dedičstvo - biotop európskeho významu - podľahne skutočnému uragánu.

Ing. Martin Matys, Lesy Slovenskej republiky, š.p.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?