NÁZOR: Investovanie s rozumom v Dúbravke

12.6.2014
0
Názor: investovanie s rozumom v dúbravke - dubravka_muzeum
Páčil sa vám článok?

Ekonomická kríza v rokoch 2010 až 2011 naberala veľké tempo. Bolo dobré, že dúbravskí poslanci pred krízou usporili slušné prostriedky na bežné potreby mestskej časti. Investovanie s rozumom si trochu pomýlene vzal k srdcu starosta Dúbravky a roztočil míňanie obecných financií nad únosnú mieru.

Za predchádzajúceho starostu, na podnet váženej osobnosti histórie Dúbravky pána Víta Granca boli zriadené základy Dúbravského múzea. Začala sa budovať zbierka jedinečných exponátov. Mnohé z nich boli súkromným vlastníctvom „Starodúbravčanov“. Pre dobrú vec ich boli ochotní venovať, a tak prvé exponáty boli umiestnené v budove miestneho úradu. Neskôr, s ich nárastom, sa expozícia premiestnila do vestibulu Základnej školy Pri kríži, kde za pomoci nadšencov vznikla veľmi dôstojná ukážka histórie i života Dúbravky.

Po nástupe súčasného starostu, mimochodom rodáka z Dúbravky, sa objavila možnosť odkúpiť staršiu budovu v centre historickej časti Dúbravky. Návrhy na využitie tejto budovy boli rôzne, ale zvíťazil názor starostu Sandtnera zriadiť v tejto budove Dúbravské múzeum a Klub dôchodcov. Nebola to zlá myšlienka. Ale ako to celé dopadlo? Budovu bolo treba zrekonštruovať a prebudovať na tieto účely.

A tu začína niečo, čo už môžeme nazvať neoprávneným nakladaním s verejnými financiami a falšovaním dokladov, nedodržiavaním projektu, zmenou projektu, ale i falšovaním stavebného denníka.

V kontrolnej správe, ktorú v roku 2011 vypracovala kontrolórka miestneho úradu a prerokovalo dúbravské miestne zastupiteľstvo, sú mnohé výhrady. Celkovo sa zmeny rozpočtu týkali 218 položiek. Hovoríme o stredne veľkom rodinnom dome!

Kontrolné zistenia preukazujú, že mestská časť Dúbravka uhradila od novembra 2010 do mája 2011 práce a dodávky v hodnote cca 50-tisíc € v rozpore s podmienkami zmluvy, platnej projektovej dokumentácie a v rozpore so súpisom vykonaných prác v danom čase, štruktúre, množstve a kvalite, čím finančne zálohovala zhotoviteľa. Došlo tak k porušeniu mnohých ustanovení.

Rekonštrukcia celého objektu stála mestskú časť 368 191 €. Podľa názoru mnohých Dúbravčanov by sa za takéto prostriedky dali v Dúbravke postaviť aj 2 nové rodinné domy!

Avšak úplne najhoršie je to, že práce boli odvedené „fušersky“. Budova zvnútra vlhne, začína plesnivieť a je len otázkou času, kedy sa objavia drevokazné huby, ktoré sa pustia do interiéru Exponáty, ktoré majú veľkú hodnotu. Sú v budove, ktorá nespĺňa ani základné kritéria uchovávania muzeálnych pamiatok.

Tak toto by veru žiadni ekonómovia nenazvali investovanie s rozumom.

Martin Zaťovič
Albert Liptovský

Celý článok s kompletnou kontrolnou správou a fotografiami ako vyzerá budova dva roky po rekonštrukcii, je zverejnený na webstránke www.dubravcan.sk


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?