Dočkajú sa Bratislavčania planetária?

15.5.2014
0
Dočkajú sa bratislavčania planetária? - planetarium
Páčil sa vám článok?

V Bratislave nie je planetárium. Občianske združenie Slovenské planetáriá sa rozhodlo situáciu zmeniť a organizuje kampaň za vybudovanie bratislavského planetária. Združenie nadväzuje na predchádzajúce snahy občianskeho združenia Planetárium Bratislava a snaží sa presadiť, aby Bratislava nebola jediným hlavným mestom v Európe, ktoré nemá hvezdáreň ani planetárium. V súčasnosti kampaň podpísalo už viac ako 160 ľudí.

Členovia občianskeho združenia Slovenské planetáriá majú jasnú predstavu o výzore planetária. Podľa nich by mala mať kupola planetária 15-18 metrov, pričom môže byť umiestnená v samostatnej budove, alebo môže byť začlenená napríklad do nákupného centra. „Posledné trendy zo sveta ukazujú vysokú životaschopnosť umiestnenia do centier vedy pre verejnosť,“ uviedol Peter Volek z OZ Slovenské planetáriá. Kapacita sály by mala mať približne 140 sedadiel a smerové usporiadanie, aby ju bolo možné využiť aj na iné účely, ako je len premietanie oblohy.

Predpokladané miesto, kde by sa bratislavské planetárium podľa občianskeho združenia mohlo vybudovať, je napríklad areál Ekoiuventy na Búdkovej ceste, ďalej pripravovaný projekt Centra vedy a techniky na Bojnickej ulici alebo univerzitný kampus Univerzity Komenského v Mlynskej doline.

„Už v prvom roku je prevádzka plánovaná na 12 hodín denne, sedem dní v týždni. Minimálny personál potrebný na prevádzku jednej zmeny základnej činnosti planetária budú tvoriť traja až štyria pracovníci a sú plánované tri striedajúce sa zmeny, čiže 9 až 12 pracovníkov,“ uviedol Volek.

Popri planetáriách bývajú organizované aj astronomické krúžky, prednášky a programy pre verejnosť či privátne kultúrne programy. Doplnkovo sa planetáriá venujú aj kultúrnym programom, napríklad hudobným projekciám.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?