Trpia zápach kontajnerov susedov, samospráva v tom problém nevidí

20.4.2014
0
Trpia zápach kontajnerov susedov, samospráva v tom problém nevidí - bucinova1
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Bučinovej ulice 6 a 8 nie sú spokojní s umiestnením smetných kontajnerov ich susedov. V kontajnerovom stojisku pred vchodom číslo 8 sa totiž okrem kontajnerov vchodov číslo 6 a 8 nachádzajú aj kontajnery vchodov číslo 2 a 4. Nezhody trvajú už vyše desať rokov. Mestská časť však tvrdí, že problém je už vyriešený. Nie všetci sú však spokojní.

Kontajnerové stojisko pred vchodom číslo 8 je neustále plné a nachádza sa hneď pod oknami obyvateľov. Nedostatočnú vzdialenosť od okien potvrdili aj hygienici. Obyvatelia sú nešťastní, že musia trpieť zápach a špinu aj svojich susedov a nemajú možnosť odpad ani separovať.

Problém sa začal riešiť v roku 2004. Obyvatelia Bučinovej 6 a 8 si oplotili a uzamkli kontajnerové stojisko a dva kontajnery patriace vchodom 2 a 4 premiestnili bližšie k ich vchodom, kde stáli podľa zástupcu bytov na Bučinovej 8 predošlých 20 rokov a nikomu nezavadzali. Obyvateľka Bučinovej 4 Eva Spišáková, ktorá je zamestnankyňou magistrátu, však v rozpore s tým tvrdí, že kontajnery vchodov 2 a 4 boli od začiatku umiestnené v prístrešku pod vchodom číslo 8. Zároveň uvádza, že na vrakunský miestny úrad sa obrátila so žiadosťou riešenia situácie ako obyvateľka mestskej časti, a nie ako zamestnankyňa magistrátu. „Na môj podnet oddelenie životného prostredia a verejnoprospešných prác zvolalo sedenie, na ktorom sa rozhodlo, že stojisko je určené nielen pre obyvateľov Bučinová 6-8, ale aj Bučinová 2-4,“ uviedla Spišáková.

Obyvatelia Bučinovej 6 a 8 však s rozhodnutím nie sú stotožnení. Spísali i petíciu. Od magistrátu však na ňu dodnes odpoveď nedostali. „Situáciu nebudeme riešiť, lebo je vyriešená. Kontajnery sú pod prístreškom tak, ako aj na iných uliciach, nielen na Bučinovej ulici. Nikto nemá právo si uzurpovať len na svoje kontajnery, keď na ulici je jedno stojisko, ktoré bolo vybudované ako súčasť bytového domu,“ uviedla vedúca oddelenia životného prostredia a verejnoprospešných služieb miestneho úradu Vrakuňa Oľga Dolhá.

Obyvatelia vchodu číslo 8, ktorých počas leta trápi neznesiteľný zápach priamo pod oknami, upozorňujú aj na to, že podľa kolaudačného rozhodnutia sa dom na Bučinovej 2-14 skladá z troch samostatných domov, i keď podľa listu vlastníctva má dom iba jedno súpisné číslo. Preto podľa rozhodnutia mestskej časti by sa mali v kontajnerovom stojisku podľa obyvateľov vchodov Bučinovej 6 a 8 nachádzať iba kontajnery ich vchodov, ktoré sú podľa kolaudačného rozhodnutia súčasťou jedného domu. Vchody Bučinovej 2 a 4 sú totiž podľa kolaudačného rozhodnutia súčasťou ďalšieho domu.

„Podobných sporných situácii so stojiskami je vo väčších mestách viacero a v značnej miere sú problematickým bodom sváru kvôli osobným sporom obyvateľov susediacich vchodov,“ uviedol hovorca bratislavského magistrátu Stanislav Ščepán.

(mch)
Foto - Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?