V ZOO uhynuli dve lemurie samičky

2.4.2014
0
V zoo uhynuli dve lemurie samičky - lemur_samicky2
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej zoologickej záhrade zahynuli dve samičky vzácneho druhu lemur kata. Išlo o matku s mláďaťom, ktoré sa narodilo pred rokom a bolo prvým odchovaným mláďaťom lemura v bratislavskej ZOO.

Pitva preukázala, že zvieratá skonzumovali potravu, ktorá bola pre ich trávenie nevhodná, v dôsledku čoho prišlo k úhynu. Ani včasná veterinárna starostlivosť zvieratám nepomohla a na následky otravy jedlom uhynuli.

„Napriek upozorneniam a prosbám, aby ľudia zvieratá nekŕmili, sa stále stretávame s tým, že ich prikrmujú nevhodnou stravou – hranolčeky, popcorn, koláče s čokoládou a podobne,“ uviedla riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová.

Medzi lemurmi je dominantná samica. V prírode ona rozhoduje o presune skupiny za novými zdrojmi potravín. Samice sú tie, ktoré majú právo žrať ako prvé. Pravdepodobne práve to zachránilo život samčekovi Riškovi, ktorý sa k nevhodnej strave nedostal. Samček bol zo straty stresovaný, situáciu zvládal veľmi ťažko, preto mu 27. marca 2014 priviezli dve samičky zo ZOO vo francúzskom Thoiry. Momentálne sú od neho oddelené, môžu sa však kontaktovať cez mrežu.

(zoo)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?