Kraj plánuje čiastočnú rekonštrukciu polikliniky v Karlovej Vsi

14.1.2014
0
Kraj plánuje čiastočnú rekonštrukciu polikliniky v karlovej vsi - poliklinika_karlova_ves
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje v tomto roku čiastočnú rekonštrukciu Polikliniky v Karlovej Vsi. Poliklinika patrí medzi najstaršie v hlavnom meste, rekonštruovaná nebola už 40 rokov. Pritom pokrýva veľkú spádovú oblasť. Slúži najmä pre obyvateľov Karlovej Vsi, Dúbravky, Devína, Devínskej Novej Vsi a Lamača.

Predpokladané náklady na rekonštrukciu sú 1,5 milióna eur. Investíciu musia ešte odsúhlasiť krajskí poslanci v rozpočte BSK.

„Táto investícia je už nevyhnutná. Po rekonštrukcii sa zlepší a skvalitní zdravotná starostlivosť,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo. Práce budú prebiehať za plnej prevádzky, počíta sa s opravou strechy, terasy, zateplením budovy, vymenia sa okná a urobí sa regulácia kúrenia. Obnoviť treba aj bezbariérový prístup. Vlani kraj zrekonštruoval vchodové dvere na terase, zadný vchod a v átriu sa vymenili okná.

Aj v tomto roku sú najväčšie položky v oblasti zdravotníctva BSK plánované na postreky proti komárom a na zabezpečenie prebiehajúceho projektu Rešpekt pre zdravie. Sumárne výsledky projektu, ktorým kraj v spolupráci s RÚVZ mapoval stav kardio-metabolického zdravia stredoškolákov, by mali byť známe v priebehu niekoľkých mesiacov. Projekt zahŕňal preventívne vyšetrenia žiakov, ktoré sa sústredili najmä na civilizačné ochorenia, medzi ktoré patria aj obezita a cukrovka. "Na základe výsledkov chceme zmeniť a skvalitniť stravovanie v školských jedálňach. Okrem toho organizujeme športové aktivity, podporujeme školské krúžky a prostredníctvom súťaží motivujeme žiakov k športu,“ priblížil Pavol Frešo. BSK tiež plánuje zrevitalizovať športové areály, ktoré budú prístupné aj verejnosti.

Do regiónu Záhorie priniesla kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť rekonštrukcia Nemocnice v Malackách. Trvala dva roky a náklady na obnovu predstavovali 4,5 milióna. Financoval ju BSK v spolupráci so súkromnou spoločnosťou Nemocničná, a.s. V rámci modernizácie boli prerobené operačné sály, nová je magnetická rezonancia, medicínska technika, vymenila sa elektroinštalácia, nové je aj oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a centrálneho príjmu. BSK prenajíma nemocnicu súkromnej spoločnosti Nemocničná, a.s., ktorá je členom Medirex Group. Podľa dohody o spoločnom financovaní, ktorú schválilo zastupiteľstvo BSK, sa spoločnosť zaviazala zrenovovať nemocnicu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?