Na železnici rastú unikátne rastliny

8.11.2013
0
Na železnici rastú unikátne rastliny - pakost_purpurovy
Páčil sa vám článok?

V areáli Železničnej stanice Bratislava - Východ objavili botanici unikátne rastliny. Tie „pricestovali“ vlakmi z iných častí Slovenska a zo zahraničia. Niektoré sú vzácne a ohrozené, keďže ich prirodzené prostredie v krajine pôvodu zaniklo, a tak si po železnici našli nový domov.

Unikátne rastliny objavili v polovici septembra v rámci výskumu flóry Slovenska výskumníci zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Udomácnili sa tu po tom, čo „pricestovali“ so surovinami, ako obilie, olejniny či železná ruda. Po vyložení tovaru a vymetení vagónov sa rastliny dostali na pôdu, a tak niektoré druhy rastú na skládkach v obvode prekladových, zoraďovacích alebo nákladných železničných staníc. Podobný výskyt vzácnych rastlín sa na Slovensku nachádza iba v Trenčíne a Žiline.

„Zo zriedkavejších druhov sme v priebehu tejto exkurzie zistili výskyt u nás vzácnejšieho a ohrozeného druhu kotvičníka zemného, ktorý sem mohol byť zavlečený z okolia Štúrova, kde vzácne rastie na piesčitých pôdach“, povedal Dominik R. Letz z Botanického ústavu SAV.

Na stanici objavili aj rody slanobyľ a mrlík či druhy lobod podlhovastolistý a láskavec biely. Zaznamenali aj typicky železničný pakost purpurový, ktorý bol na Slovensku po prvý raz objavený len v roku 2010. V posledných rokoch sa u nás tento teplomilný pakost, pôvodom zo Stredomorskej oblasti, rýchlo šíri práve na železničných násypoch, kde nachádza optimálne podmienky pre svoj rast.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?