Po polstoročí sa na Devínskej Kobyle opäť pasú kozy

31.7.2013
0
Po polstoročí sa na devínskej kobyle opäť pasú kozy - kobyla_kozy1
Páčil sa vám článok?

V Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Devínska Kobyla sa dnes začala obnova tradičnej pastvy. Na spodnej terase Weitovho lomu je v elektrickej ohrade úvodné stádo 23 kôz, ktoré bude pod dohľadom pastiera postupne vypásať plochu asi šesť hektárov.

"Po vyše 50-ročnom zániku pastvy začalo územie zarastať a významné druhy rastlín a živočíchov sú vytláčané zárastom kríkov. Vďaka pastve sa zlepšia podmienky pre ohrozené druhy motýľov a vzácne druhy rastlín, ako sú hlaváčiky, orchidey, kosatce či poniklece," zdôvodnil na tlačovej konferencii v NPR Andrej Devečka z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Aj podľa generálneho riaditeľa Sekcie ochrany prírody a tvorby krajiny Ministerstva životného prostredia SR Rastislava Rybaniča je obnova prirodzeného stepného charakteru tejto lokality potrebná. "Na rozdiel od iných metropol má Bratislava unikát v podobe vzácneho územia Devínskej Kobyly. Aj preto naše ministerstvo prispieva na podporu takýchto projektov," povedal Rybanič.

Obnova tradičnej pastvy v území európskeho významu Devínska Kobyla je v rámci rozsiahlejšieho medzinárodného projektu (LIFE 10 NAT/SK/080) Ochrana a obnova území NATURA 2000 v cezhraničnom regióne Bratislavy. Riaditeľ Správy chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty Peter Puchala pripomenul, že projekt súvisí so starostlivosťou o územie, prispeje k stabilizácii rastlín a živočíchov.

"Je to projekt na päť rokov, ale snažíme sa ho nastaviť tak, aby to bolo udržateľné a táto aktivita pokračovala aj neskôr rozšírením stáda o ovce. Preto sme nadviazali spoluprácu s miestnymi farmármi," povedala pre TASR Michaela Bartíková z BROZ.

Obnovená pastva je v blízkosti Sandbergu. Je to obľúbené územie turistov, ktorým slúži zrekonštruovaný chodník s altánkami, lavičkami a informačnými tabuľami. Časom tam pribudnú aj pozorovateľne vtáctva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?