Vodári varujú pred ohrozením zdrojov vody

17.7.2013
0
Vodári varujú pred ohrozením zdrojov vody - studna_bvs
Páčil sa vám článok?

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s., varuje pred ohrozením vodných zdrojov v Bratislave a v okolí. Podľa vodárov sú viaceré zdroje pitnej vody ohrozené výstavbou i ťažbou nerastov v ich okolí. Ak príde k ich trvalému znehodnoteniu, nemá ich podľa BVS čo nahradiť.

Varovanie pred možným znečistením podzemných vôd a ohrozenie kvality pitnej vody má podľa vodárov „zobudiť“ verejnú mienku a upozorniť na to, že ak sa trvalo znehodnotia súčasné vodárenské zdroje, nie je spôsob, ako súčasné zdroje pitnej vody nahradiť. Jedine za cenu výstavby veľkých úpravovní vody, ktoré však neposkytnú pitnú vodu v takej kvalite, v akej si ju môžeme dopriať teraz.

Mementom by mal byť odstavený vodárenský zdroj v Podunajských Biskupiciach, ktorý na začiatku 70-tych rokov znehodnotili ropné látky zo Slovnaftu. Hoci je to jediný trvalo zničený vodný zdroj na Slovensku, ide podľa vodárov o to, aby už v princípe nevznikalo riziko, že k nemu pribudne ďalší. „Pitná voda je niečo, bez čoho nevyžijeme ani deň, je preto našou povinnosťou sa o ňu postarať aj pre budúce generácie,“ uviedla vedúca odboru kvality vôd a environmentálnej politiky BVS Alena Trančíková.

Potenciálnym rizikom pre zdroje pitnej vody je podľa Trančíkovej napríklad občianska výstavba v oblasti vodného zdroja Šamorín, kde je v ochrannom pásme 2. stupňa naplánovaná výstavba 350 rodinných domov, bytových domov i hokejovej haly. Občianska výstavba je možným ohrozením aj vodného zdroja Maruša pri obci Píla. Občianska výstavba v druhom stupni ochranného pásma bola uskutočnená v oblasti vodného zdroja Čunovo, pričom tento má byť do konca roku 2013 odstavený, problematická môže byť podľa nej aj plánovaná výstavba golfového ihriska pri Rusovciach.

(mik)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?