Zoologická záhrada má prírastok, prvýkrát sa tu narodil lemur

6.5.2013
0
Zoologická záhrada má prírastok, prvýkrát sa tu narodil lemur - lemur1
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Zoologickej záhrade sa tešia z nového prírastku - mláďatka lemura kata. Jedinec, ktorý prišiel na svet ešte 25. marca 2013, je prvým tohto druhu odchovaným v bratislavskej ZOO. Mláďaťu sa darí dobre, je zdravé, vitálne a jeho matka sa o neho vzorne stará, informovala riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová.

Malý lemur zatiaľ pije materské mlieko, ale snaží sa už ochutnávať aj tuhú a kašovitú stravu - ovocie, zeleninu či jogurty, ktorú jeho rodičom dávajú chovatelia. "Pohlavie mláďaťa zatiaľ nie je známe, nakoľko chceme čerstvej rodinke dopriať čo najviac pokoja a nechceme starostlivú matku a mláďa stresovať ich oddelením," hovorí Šavelová.

Otcom mláďaťa je samec Riško, narodený v apríli 2002 v českej ZOO v Ústí nad Labem, matkou zase sedemročná samica Zojka zo ZOO v Jihlave. Novú rodinku môžu návštevníci vidieť vo výbehu, ktorý je umiestnený v blízkosti detského ihriska.

"Ešte donedávna sa naša skupina lemurov kata skladala z dvoch samíc a jedného samca. Dominantná samica Eva už bola stará a preto nemohla mať mláďatá, no zároveň zabraňovala mladšej samici Zojke páriť sa so samcom," opísala situáciu riaditeľka. Keď však stará dominantná samica zahynula, mladšia sa mohla začať páriť s chovným samcom a výsledkom ich snaženia je životaschopný potomok.

Samica privádza po 136 dňoch gravidity na svet jedno mláďa, ktoré sa ihneď po narodení zavesí na srsť matky na jej bruchu. Takto sa mláďa nosí približne dva týždne, potom sa usadí na matkinom chrbte. Mláďa je kojené po dobu piatich mesiacov, úplne samostatné je vo veku 6 mesiacov.

Lemury kata sú skupinové zvieratá a v každej skupine vládne samica. "Tá rozhoduje, čo bude skupina robiť, kam a kedy sa pohne za potravovým, či vodným zdrojom a kde bude skupina spať," vysvetľuje Šavelová.

Lemury pochádzajú z ostrova Madagaskar a nikde inde na svete sa voľne nevyskytujú. Takéto druhy sa nazývajú endemické. Lemury milujú teplo a veľmi radi sa vyhrievajú v takzvanej "jogínskej polohe" - sedia tvárou otočené k slnku, s roztiahnutými prednými a zadnými končatinami. Lemury kata majú dlhé páskované chvosty, ktorými udržiavajú rovnováhu pri lezení po konároch stromov, taktiež nimi udržiavajú súdržnosť v skupine a vyjadrujú svoju náladu. Samce využívajú svoj chvost v boji o samicu – chvost si natierajú výlučkami pachových žliaz a následne ním švihajú proti samčiemu rivalovi. Samec, ktorý zápach nevydrží, utečie a boj prehráva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?