Namiesto Kofoly čapovali Capitalcolu

18.4.2013
0
Namiesto kofoly čapovali capitalcolu - soi
Páčil sa vám článok?

Na podnet od spotrebiteľa vykonala Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) v penzióne Modrý Dunaj kontrolu. Inšpektori zistili, že tu spotrebiteľov poškodzovali, zavádzali ich a klamali im. Prevádzkovateľovi penziónu Goldfishgroup, s.r.o., tak dali mastnú pokutu vo výške 2-tisíc eur.

Pri kontrole 31. júla 2012 inšpektori SOI v penzióne v Podunajských Biskupiciach na Závodnej 2/B zistili porušenie povinnosti predávajúcim a porušenie zákazu klamať spotrebiteľa. V nápojovom lístku i na výveske v bare predávajúci uvádzal čapovaný nealkoholický nápoj Kofola, ktorého predaj deklaroval aj na vydanom doklade o kúpe, pričom na označení rozčapovaného suda bolo uvedené označenie Capitalcola. Predávajúci nesprávne účtoval aj cenu zakúpeného nealkoholického nápoja. Za trikrát tri deci Capitalcoly v cene 1,80 eur účtoval 3 eurá. Pri výrobkoch - káva - turecká, presso, presso s mliekom, viedenská, čaj - ovocný, čierny, zelený, šľahačka, smotana do kávy, chipsy, arašidy, soletky a žuvačky, chýbal v ponukovom lístku údaj o množstve, respektíve objeme a hmotnosti.

Predávajúci tiež neinformoval o cene výrobku tak, aby informácia nevzbudzovala dojem, že cena je nižšia, ako je v skutočnosti. Pri štyroch druhoch výrobkov - vodka, borovička, rum, hruška, inšpektori zistili rozdiel v cenovej informácii uvedenej v cenníku (0,90 €/0,04 cl) a cenou uvedenou v evidencii registračnej pokladne (1 € za 0,04 cl). Predávajúci taktiež nezabezpečil označenie alebo odev zamestnancov, ktorí prichádzajú do kontaktu so zákazníkmi, ktorý by ich viditeľne odlišoval od spotrebiteľov.

Pri kontrole penziónu inšpektori skontrolovali aj ubytovacie zariadenie na základe zaradenia do kategórií a tried. Zistili, že niektoré hygienické podmienky nesplnili kritériá pre kategóriu ,,penzión“ a triedu ,,1*“ a jednotlivé priestory v penzióne neboli označené viditeľnými nápismi. V niektorých izbách ďalej chýbali stoličky na každé lôžko, nočné lampy, poháre na vodu, zrkadlá, koše na odpadky, osvetlenie nad umývadlom či poháre na čistenie zubov.

Marian Brezňanský
(Spracované z právoplatných rozhodnutí Slovenskej obchodnej inšpekcie)
ZÁKAZNÍK JE PÁN


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?