Vo vybraných reštauráciách budú variť rómske jedlá

3.4.2013
0
Vo vybraných reštauráciách budú variť rómske jedlá - gipsy_food_fest Vo vybraných reštauráciách budú variť rómske jedlá - gipsy_food_fest
Páčil sa vám článok?

Vo vybraných reštauráciách a puboch v Bratislave bude od 8. do 14. apríla 2013 prvý ročník Gipsy Food Festivalu, ktorý ponúkne špeciality typickej rómskej gastronómie.

Prvý ročník festivalu zakladá svoju tradíciu pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorým je ôsmy apríl. Po prvýkrát v histórii Slovenska ho organizuje Občianske združenie Divé maky ako nezvyčajnú formu verejnej zbierky. Ochutnávkou špecialít typickej rómskej gastronómie, ktoré sa budú počas druhého aprílového týždňa podávať v reštauráciách ako je napríklad El Gaucho, San Marten, Čajovňa Pohoda, či Štefánka chce všetkými zmyslami priblížiť návštevníkom podujatia životnú filozofiu Rómov, kultúru či zvyky. Celý zoznam reštaurácií bude  k dispozícii nepretržite počas festivalu aj na www.divemaky.sk

"Tradičné rómske pokrmy upadajú do zabudnutia, pritom ale práve rómska kuchyňa je pestrá a nesie pečať všetkých krajín, ktorými tento národ v minulosti prechádzal," hovorí Vladislava Dolníková, zakladateľka OZ Divé maky. Skromné, avšak výnimočne chutné a sýte rómske pokrmy sa pripravujú predovšetkým z múky, zemiakov, strukovín, mliečnych výrobkov, vnútorností a údenín. V minulosti rómske kuchárky odmieriavali suroviny obsahom nádob či počtom dlaní.  Pri príprave tradičných jedál sa týmto spôsobom odmeriavajú suroviny aj dnes, čo svedčí o ich dobrom odhade a kuchárskom umení.

Pašvare, Goja, Chumer s bukami, či Marikľa - to sú niektoré z kulinárskych prekvapení, ktoré budú môcť návštevníci vo vybraných pohostinstvách  ochutnať a ohodnotiť na stránke www.divemaky.sk. Zároveň tu nájdu aj informácie o histórii a zaujímavostiach zo života Rómov, chutné recepty a tipy na podujatia a aktivity, ktoré občianske združenie organizuje. ,,Ľudia milujú foodfestivaly, a preto dúfame, že prémiový ročník bude príjemnou udalosťou pre všetkých gurmánov,” hovorí Miriam Mahajová, programová koordinátorka festivalu.

Výťažok z predaja  jedál bude venovaný štipendijnému programu, ktorý sa prioritne zameriava na výchovu a vzdelávanie novej rómskej generácie. Podporiť činnosť a aktivity združenia je možné zaslaním SMS správy v hodnote 2 € na číslo 821 alebo poukázaním finančného daru priamo na účet 2623763337/1100.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?