Štvrtok a piatok bude v Avione v znamení srdca

14.3.2013
0
Štvrtok a piatok bude v avione v znamení srdca - dni_srdca_2013
Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok 14. marca a v piatok 15. marca 2013 si v nákupnom centre Avion Shopping Park budú môcť nechať Bratislavčania odmerať tlak krvi, EKG, hladinu cholesterolu a konzultovať svoj zdravotný stav s lekármi. V rámci Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev toto meranie zorganizovala Slovenská nadácia srdca v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie.

Slovenská nadácia srdca, ktorá vznikla v roku 2006, vznikla dala si za cieľ podporiť prevenciu kardiovaskulárnych chorôb. Ten každoročne realizuje prostredníctvom celonárodnej informačno - vzdelávacej kampane MOST. Počas nej  sa v septembri po celom Slovensku mohli občania dozvedieť, ktoré rizikové faktory spôsobujú kardiovaskultárne ochorenia. Z prieskumu, ktoré prezentoval doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc. správca nadácie a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu a koordinátor Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev, obyvateľstvo je už o nebezpečných faktoroch mozgovej príhody a infarktu informované. Skutočnosť, že vysokým krvným tlakom (hypertenziou) trpí viac ako polovica Slovákov, a že srdcovocievnym ochoreniam ročne podľahne asi 30 tisíc ľudí, ako aj to, že 90 percent ľudí má aspoň jeden rizikový faktor,  je dostatočným dôvodom, aby sa v kampani pokračovalo.

Toho roku to bude po siedmykrát, keď Slovenská nadácia srdca s garanciou Slovenskej kardiologickej spoločnosti v mnohých mestách na Slovensku budú občania mať možnosť si overiť stav rizikových faktorov. V tzv. meracích miestach budú zdravotníci merať hodnoty krvného tlaku, cholesterolu,  indexu BMI a poskytovať poradenstvo k tejto problematike. Deň srdca určila Svetová federácia srdca na 28. septembra.  Podujatia na tento termín budú zverejnené keď to bude aktuálne. Srdcové témy dostali svoj priestor aj v marci, čím budú pripomenutím Svetového dňa zdravia, ktorý pripadá na 7. apríla. V tomto roku bude možnosť urobiť pre svoje srdca - teda skontrolovať si rizikové faktory a nechať si poradiť  -  na jar a na jeseň.

Prvá časť kampane MOST bude v marci - 15. a 16. marca bude Bratislavčanom v bratislavskom obchodnom centre Avion Shopping Park k dispozícii meracie miesto so zdravotníckým personálom.  Viac na www.tvojesrdce.sk

(mik)

Páčil sa vám článok?