V Bratislave po prvý raz udelili ocenenie Piata žena

8.3.2013
0
V bratislave po prvý raz udelili ocenenie piata žena - piata_zena1
Páčil sa vám článok?

Ženská mimovládna organizácia Fenestra z Košíc a Slovensko-český ženský fond vo štvrtok v bratislavskom Design Factory po prvý raz udelili ocenenie Piata žena.

Ako uviedla pred podujatím programová riaditeľka Fenestry Dušana Karlovská, ide o záverečnú aktivitu kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách, ku ktorej sa každoročne pridávajú individuálne a kolektívne iniciatívy, umelci a umelkyne, školy, organizácie a inštitúcie na celom svete. Ocenenie predbežne plánujú udeľovať každé dva roky.

"V problematike násilia páchaného na ženách sa už niekoľko desiatok rokov angažuje mnoho iniciatív. Zdalo sa nám, že je čas oceniť ich prácu a poukázať na to, že násilie páchané na ženách sa naozaj týka rôznych sfér, oblastí, rôznych sektorov," zdôvodnila pre TASR Karlovská vznik ocenenia, ktorého názov odkazuje na Iniciatívu Piata žena. Tú v roku 2001 založili ženské mimovládne organizácie a spoločne spustili prvú národnú kampaň proti násiliu páchanému na ženách.

Ocenenie Piata žena určené individuálnym a kolektívnym iniciatívam, ktoré sa zasadzujú za zastavenie násilia páchaného na ženách, udelili v nultom ročníku podujatia v ôsmich kategóriách - aktivizmus, dobrá prax, dobrovoľníctvo, filantropia a darcovstvo, médiá, školy, umenie, veda a výskum. "Veríme, že na symbolickej úrovni to budú aj príklady dobrej praxe a možno inšpirácia pre ďalších, aby sa zapojili a neboli ľahostajní," dodala Karlovská.

Historicky prvý titul Piata žena 2013 získala v kategórii veda a výskum sociologička Jarmila Filadelfiová, v kategórii školy uspelo Centrum rodových štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Bábkové divadlo na rázcestí - Štúdio Twiga dostalo ocenenie v kategórií umenie. Centrum spravodajstva a publicistiky - RTVS Košice ocenili v kategórii médiá. Laureátkou nultého ročníka ocenenia Piata žena sa stala aj Stanislava Liptáková v kategórii dobrovoľníctvo. Reklamná agentúra Progress Promotion získala cenu v kategórii filantropia a darcovstvo. Počas slávnostného večera sa medzi ocenených zaradilo i záujmové združenie žien Aspekt, ktoré zvíťazilo v kategórii aktivizmus. Titul Piata žena 2013 v kategórii dobrá prax patrí psychologičke Eve Sopkovej.

(TASR)

Páčil sa vám článok?