V reze viniča v sobotu súťažili takmer tri desiatky vinárov

12.2.2013
0
V reze viniča v sobotu súťažili takmer tri desiatky vinárov - rez_vinic
Páčil sa vám článok?

V račianskom chotári sa v sobotu 9. februára 2013 už trinástykrát stretli vinohradníci na súťaži v reze viniča hroznorodého. Rezala sa typická miestna odroda Frankovka modrá. Víťazom sa stal Stanislav Gerzanič zo spoločnosti Villa Vino Rača.

Ako TASR informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková, tento rok prišlo súťažiť rekordných 27 vinárov zo Šintavy, Budmeríc, Modry, Pezinka, Svätého Jura, Vajnôr či Rače. Tí zápolili v takmer ideálnom počasí, s teplotou okolo nula stupňov. V hone Krivé sa rezalo 30 pňov podľa stanovených kritérií a kvalitu následne hodnotila komisia. Výsledný čas bol pomocným ukazovateľom, najrýchlejšie časy sa pohybovali okolo 20 minút. "Porota vyhodnotila tvar rezu a predpokladaný habitus kra viniča, optimálnu záťaž kra plodnými očkami, očistenie kra a drôtenky od výhonkov a zohľadnila aj dosiahnutý čas," uviedol predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku Eduard Brychta.

Prvenstvo v súťaži si tentoraz vybojoval domáci zástupca Stanislav Gerzanič z Villa Vino Rača, ktorý pri rovnosti bodov predstihol druhého Lukáša Krasňanského a tretieho Ivana Holíka len vďaka lepšiemu výslednému času. "Vinohradníctvo je moja živnosť aj záľuba, ročne ostrihám odhadom tak 20 až 25.000 pňov," povedal víťaz súťaže Gerzanič. Obhajca minuloročného prvenstva Daniel Lovas z Pezinka skončil napokon na 9. mieste.

Vinohrad bol vysadený v roku 1988. "Pôvodne mal systém vedenia záves, ktorý sa však neosvedčil, a tak sme ho v roku 2003 prerobili na rýnsko-hesenské vedenie," povedal o vinici patriacej do revíru Villa Vino Rača člen hodnotiacej komisie Ľudovít Halinkovič. Teraz má podľa jeho slov vinica po spomenutej obnove desať rokov a prináša krásnu úrodu.

Súťaž v reze viniča v Rači je svojím spôsobom predskokanom pred celoslovenskými pretekmi. Vo štvrtok 14. februára, bude nasledovať celoslovenská súťaž v reze viniča O zlaté nožnice.

(TASR)

Páčil sa vám článok?