Vajnorskí vinári dnes začali s oberačkou slamového hrozna

26.11.2012
0
Vajnorskí vinári dnes začali s oberačkou slamového hrozna - Slamove vino
Páčil sa vám článok?

Poľnohospodárske družstvo vo Vajnoroch dnes začalo s oberačkou slamového hrozna. Je to asi o dva týždne skôr ako v minulom roku. Avšak extrémne suché počasie počas letného dozrievania na koreni sa tento raz podpísalo na skoršom termíne.

Nejde však o klasickú oberačku na vínnych kroch. Tá bola už pred mesiacom. Všetky kvalitné strapce skončili rozvešané na drôtoch v dlhých stodolových humnách. Tam ich prirodzená cirkulácia vzduchu čiastočne vysušila, čím sa znásobilo percento zvyškového cukru v bobuliach. Dnes nastal čas, kedy bolo treba strapce hrozna ručne zvesiť, odčleniť zdravo vysušené bobule od nahnitých a pripraviť ich na finálne prešovanie. Táto technológia síce spôsobuje podstatne nižšiu výťažnosť hrozna, no o to vyššiu prívlastkovú kvalitu.

"Oberáme klasickú vajnorskú odrodu Feteasca regala. Predpokladáme, že pri prešovaní dosiahne cukornatosť hranicu až 34 stupňov registrovaného muštomeru. Nalisujeme okolo 600 litrov tohto vína, ktoré má podľa všetkých parametrov vysoký dozrievajúci potenciál. Táto odroda je opäť prísľubom vynikajúcej kvality a typickej jemnej vône i dochuti po zrelých maslových hruškách," uviedol pre TASR hlavný vincúr PD Vajnory Miroslav Dziak.

Vzhľadom na vysokú prácnosť i výberové straty pri spracovaní hrozna, ako aj dlhodobejší proces vyzrievajúceho uskladnenia je cena tohto špičkového prívlastkového vína pomerne vysoká. S charakterom polosladkého až sladkého vína s výrazným buketom i špecifickou dochuťou dosahuje cena vyše 15 eur za pollitrovú fľašu. Vína tohto druhu nie sú však určené na bežný konzum, idú do špičkových reštaurácií, hotelov a vinoték s klientelou vinárskych fajnšmekrov. Vína tohto druhu sú prakticky neporovnateľné so suchými, bežne predávanými akostnými vínami a už vôbec nie s lacnými stolovými produktmi.

(TASR)

Páčil sa vám článok?