Nový cintorín možno postavia medzi Račou a Sv. Jurom

24.11.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava zápasí s nedostatkom hrobových miest, situáciou sa zaoberali aj mestskí poslanci na svojom ostatnom rokovaní zastupiteľstva. Mestský poslanec a starosta Rače Peter Pilinský v tejto súvislosti predložil návrh na čiastočné riešenie nedostatku hrobových miest v Bratislave a takmer vyčerpanej kapacity existujúcich mestských cintorínov.

"Primátor mesta Svätý Jur ponúkol mestskej časti a hlavnému mestu možnosť participovať na projekte výstavby nového cintorína v oblasti medzi Račou a Svätým Jurom, kde je k dispozícii 10-hektárový pozemok, ktorý patrí mestu Svätý Jur. Našou spoločnou predstavou je vybudovať urnový háj, niečo na spôsob Krematória v Záhorskej Bystrici," priblížil zámer Peter Pilinský. Aj kapacita račianskeho cintorína je už takmer úplne vyčerpaná a na jeho rozširovanie nie sú pozemkové možnosti. "Navrhujem vyvolať rokovanie medzi hlavným mestom a mestom Svätý Jur ohľadom možností realizácie tohto spoločného projektu," dodal Pilinský.

Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy rozširovalo za posledné roky kapacitu jestvujúcich cintorínov najmä zahusťovaním priestoru na jestvujúcich cintorínoch, avšak problém nedostatku hrobových miest naďalej pretrváva. A aj keď obyvatelia Bratislavy už začali preferovať kremáciu, približne 60 % z celkového počtu pohrebov v porovnaní s pochovávaním do zeme, súčasný odhad je taký, že hlavné mesto má kapacitu voľných miest na pochovávania približne na tri roky. "Z doterajších analýz vyplýva, že jediná efektívna možnosť zvýšenia kapacity je rozšírenie Ružinovského cintorína, a preto možnosť vybudovania nového miesta pre pochovávanie medzi Račou a Svätým Jurom sa v tomto kontexte javí ako vhodné riešenie," doplnil starosta Pilinský.

Kritickú situáciu s nedostatkom hrobových miest v hlavnom meste by mal vyriešiť najmä cintorín v Ružinove. Smerom k vrakunskému lesoparku ho rozšíria o plochu približne 2,3 ha a nové hrobové miesta by mali pribudnúť najneskôr do novembra 2014. Predpokladaná cena je jeden až dva milióny eur podľa navrhnutého architektonického riešenia. Ružinovský cintorín by mal pri minimálnych odstupoch medzi hrobmi poskytnúť plochu na nové hrobové miesta na ďalších približne 12 až 15 rokov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?