V Deň otvorených pivníc otvoria v Rači unikátnu pivnicu

15.11.2012
0
V deň otvorených pivníc otvoria v rači unikátnu pivnicu - Vino
Páčil sa vám článok?

Počas nadchádzajúceho víkendu sa uskutoční obľúbené podujatie pre milovníkov vína Deň otvorených pivníc 2012. Oficiálne ho otvoria v mestskej časti Bratislava - Rača v piatok 16. novembra o 12.00 h v priestoroch Družstevného domu Račan na Detvianskej ulici. Spolu bude v Rači od piatka do soboty otvorených päť pivníc. Návštevníci ich nájdu podľa mapky, ktorá je súčasťou vstupenky.

Jedným z lákadiel akcie bude aj sprístupnenie barokovej pivnice s pôvodnými klenbami, teda miesto, kde sa dorábalo víno už za čias panovníčky Márie Terézie. Nachádza sa pod bývalou Pálffyho kúriou na Alstrovej ulici a podarilo sa ju vďaka ústretovosti investora zachovať počas kompletnej rekonštrukcie budovy. Pivnica je originálna a zachovaná v pôvodnom stave. Ide o stavbu barokovú, možno aj staršiu," povedal o mieste dýchajúcom históriou. "Som veľmi rád, že aj pod takou historickou pamiatkou, akou je Pálffyho kúria, sa znovu otvára jedna z pivníc. V pivnici privítajú hostí vinári František Krajčirovič a Robert Witkovský," uviedol starosta Rače Peter Pilinský.

Druhým novým priestorom v Rači, ktorý budú môcť návštevníci akcie vidieť nanovo, je vinotéka na Námestí Andreja Hlinku. Okrem už spomenutých vinárov sa odprezentujú aj ďalšie známe vinárske mená a producenti z miestneho chotára - Miloš Máťuš, spoločnosť Villa Vino Rača a v pivnici Obecného domu Dušan Žitný, Ľubica Lednárová, Ivan Holík a Eduard Brychta. "Vína budú na degustáciu aj na predaj. Vybrať si návštevníci môžu zo širokého sortimentu mladých aj starších vín," povedal vinár Miloš Máťuš.

(TASR)

Páčil sa vám článok?