V Slovnafte cvičili hasiči pri likvidácii mimoriadnej udalosti

19.10.2012
0
V slovnafte cvičili hasiči pri likvidácii mimoriadnej udalosti - Hasici slovnaft1
Páčil sa vám článok?

Únik jedovatých a agresívnych látok v priestore rafinérie Slovnaft riešili na taktickom cvičení zásahové jednotky. Išlo o poškodenie potrubia, z ktorého vytekala kyselina sírová a jedovaté splodiny dokonca zasiahli aj šesť zamestnancov rafinérie.

Do cvičenia sa zapojila jednotka závodného hasičského útvaru v rafinérii, ktorá koordinovala činnosť s príslušníkmi HaZZ hlavného mesta Bratislavy. "Simulovali sme hromadný pracovný úraz pri oprave technologického zariadenia, pri ktorom malo dôjsť k úniku agresívnych a životu nebezpečných splodín," uviedol veliteľ slovnaftárskeho závodného hasičského útvaru Jozef Lauko.

Hasiči so špeciálnym vybavením a v ochranných kombinézach počas súčinnostného cvičenia riešili prípady ošetrenia a odvozu zranených ľudí, ako aj detoxikácie zamoreného prostredia.

Podľa J. Lauka v Slovnafte dochádza k prevádzkovým haváriám menšieho rozsahu, no k podobnej simulovanej havárii, ku ktorej bol dnešný nácvik, dosiaľ nedošlo. K závažným mimoriadnym udalostiam v Slovnafte nedochádza aj vďaka prísnemu závodnému bezpečnostnému režimu a permanentnému výcviku záchranných jednotiek. "No preverenie nácviku schopností hasičov, osobitne v súčinnosti s ďalšími hasičskými útvarmi je dôležitou podmienkou ich zásahovej profesionality v prípade kritických situácií, pri ktorých by boli v ohrození životy, zdravie alebo majetok občanov," dodal Lauko.

(TASR)

Páčil sa vám článok?