Na Devínskej Kobyle otvorili oddychovo-náučný chodník

15.10.2012
0
Na devínskej kobyle otvorili oddychovo-náučný chodník - Kobyla1
Páčil sa vám článok?

Oddychovo-náučný chodník otvorili v nedeľu v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla v lokalite bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Chodník vznikol z iniciatívy ekologického inštitútu Daphne. Spestrila ho náučná tabuľa a originálna lavička, ktorej autorom je Michal Pípa.

Podľa starostu Devínskej Novej Vsi Milana Jambora je potešiteľné, že pre návštevníkov Devínskej Kobyly vzniklo takéto dielo. "Podarilo sa nám urobiť oddychovú zónu. Je to len začiatok. Budeme pokračovať v odstraňovaní náletových drevín a pokúsime sa obnoviť pôvodnú flóru. Chceme, aby sem ľudia prišli oddychovať. Nielen k cyklomostu, ale aj k tomuto jedinečnému kusu prírody," uviedol Jambor.

Okolie Devínskej Kobyly bolo v treťohorných dobách pred 14 až 16 miliónmi rokov zaplavené plytkým morom. Pobrežie pokrývala subtropická vegetácia. V pieskovcových sedimentoch lokality Sandberg sa nachádzajú početné skameneliny dávno vyhynutých živočíchov, našiel sa tu dokonca stavec veľryby či fosílie zubov ľudoopov, čo patrí k jedinečným nálezom v rámci celého Slovenska.

(TASR)

Páčil sa vám článok?