Nezabúdajme na cyklotrasy aj na severovýchode

11.10.2012
0
Páčil sa vám článok?

Som bicyklujúci obyvateľ Rače, pozorne sledujúci vyjadrenia kompetentných funkcionárov vo veci budovania cyklotrás. Priznám sa, článok V kraji pribudne 37 km nových cyklotrás v Bratislavských novín z 27. septembra 2012, ma uviedol do zvláštneho stavu. Na jednej strane ma potešil, že konečne sa aj v tomto smere čosi pohlo, no na druhej strane ako obyvateľ severovýchodnej časti mesta som pocítil sklamanie.

Spomenul som si na rozhovor s pánom županom Frešom, uverejneným v Bratislavských novinách č. 20/2010, pri príležitosti prijatia účastníkov 32. ročníka slovenského zrazu cykloturistov. Vtedy bola zdôrazňovaná potreba novej koncepcie rozvoja kvalitnej infraštruktúry cyklotrás v Bratislavskom kraji. Teším sa, že pán župan na tento sľub nezabudol a do vypracovania svojich plánov múdro zapojil i aktivistov a špecialistov z občianskeho združenia SLOMBA, v spolupráci s ktorým bola vypracovaná Koncepcia rozvoja cyklotrás v BSK. Bolo by veľmi žiaduce celú koncepciu zverejniť, prípadne nechať ju cyklistickou verejnosťou aj spripomienkovať. Vo zverejnenej časti koncepcie sú uvedené zase iba cyklotrasy západne od Bratislavy a smerom do Rakúska.

Je potrebné venovať podobnú pozornosť i severovýchodnému sektoru kraja, zvlášť podkarpatskému pásu - t. j. z Bratislavy smerom na Modru, ktorý má v súčasnosti sčasti cyklotrasy po horských cestách v Karpatoch. Ak cyklisti z rôznych dôvodov nechcú, alebo nemôžu jazdiť po horských cestách, tak im nezostáva nič iné, iba jazdiť po veľmi frekventovanej ceste II. triedy č. 502, čo nie je a ani nemôže byť cieľom rekreačnej cykloturistiky a alternatívnej osobnej dopravy.

V rámci rovnomerného rozvoja cykloturistiky v kraji pripomínam, že podobnú pozornosť si vyžaduje i plánovanie a budovanie cyklotrás v severovýchodnom sektore, ktorý je z hľadiska cestovného ruchu rovnako zaujímavý ako spomenutý západný sektor.

Rudolf Klokner, Bratislava
LIST ČITATEĽA


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?