Či budú na Dunaji pontóny pred Euroveou, nie je známe

1.10.2012
0
Či budú na dunaji pontóny pred euroveou, nie je známe - Eurovea
Páčil sa vám článok?

Samospráva mesta sa už niekoľko týždňov sporí s vodohospodármi o umiestnenie ďalších pontónov na ľavom brehu Dunaja medzi Starým mostoma a Mostom Apollo. Medzitým Krajský úrad životného prostredia v Bratislave dal súhlas na umiestnenie pontónu pred nákupné centrum Eurovea. Prednosta úradu vzápätí platnosť rozhodnutia prerušil.

Ako vysvitlo, pracovníčka úradu podpísala súhlas bez vedomia prednostu, a to len pre súkromnú plavebnú agentúru. Navyše sa v ňom nachádzal spor medzi vzdialenosťou kotviacich bodov a hladinou Dunaja. Pontón by tu tak mohla umiestniť len súkromná agentúra P.A.D., s.r.o., kým štátny Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., nie.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik pritom už pred tým zorganizoval stretnutie dotknutých strán na pôde mesta, aby sa inštitúcie dohodli priamo a nedozvedali sa záujmy každej strany zvlášť len z médií. „Slovenský vodohospodársky podnik sa vyjadril, že ustúpi a netrvá na umiestnení pontónu pred nákupným centrom. Pre magistrát a mestskú časť Ružinov je neprípustné, aby stáli pontóny na kotvenie lodí priamo pod promenádou, pretože podľa projektovej dokumentácie a kolaudačného rozhodnutia sa s tým nikdy nepočítalo. Mesto tak navrhlo, aby sa pontóny umiestnili za Euroveu pri sklade číslo 7, ktoré ona sama na tento účel ponúkla. S tým však nesúhlasila P.A.D., s.r.o., ktorá s Euroveou rokuje a čakáme na výsledok," uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

„Či budú pontóny pred Euroveou alebo v prístave, je nám úplne jedno. Nemáme predsa tok rozdelený na Ružinov a Staré Mesto. Ochrana vody je dostatočná a životné prostredie pontón neovplyvní," tvrdil nedávno prednosta Krajského úradu životného prostredia v Bratislave Peter Hanulík. Dnes však Hanulík, ktorý je aj mestským poslancom za Smer-SD, hovorí, že rozumné by bolo dohodnúť sa a nájsť kompromis, pretože akceptuje, že samospráva dbá aj na estetickú funkciu. Úrad sa však riadi územným plánom, v ktorom je daný úsek stále určený ako verejné prístavisko. Magistrát reagoval vyjadrením, že úrad životného prostredia nemá rozhodovať o umiestnení pontónov len z hľadiska životného prostredia, ale má zastávať aj funkciu stavebného úradu.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?