Stavba sektbaru na promenáde: Cui prodest?

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Je to len nedávno, čo sme nielen my Bratislavčania, ale aj návštevníci nášho hlavného mesta prežívali úprimnú radosť z rekonštrukcie a estetickej úpravy Hviezdoslavovho námestia a parku, čím táto staromestská dominanta nadobudla podobu, dôstojnú svojej historickej funkcie i veľkej osobnosti slovenskej kultúry, podľa ktorej je pomenovaná.

S úľavou sme si vydýchli aj o čosi neskoršie, keď sa mestským činiteľom podarilo odvrátiť devastáciu tohto miesta, hroziacu zo strany americkej ambassády.

Tým menej pochopiteľné, ba priam zvrátené sa nám javí najnovšie rozhodnutie staromestského zastupiteľstva, odsúhlasené na februárovom zasadaní, podľa ktorého sa tu má postaviť akýsi „sektbar“. Odhliadnuc od ignorovania historickej hodnoty a funkcie Hviezdoslavovho námestia, si realizácia zámeru, samozrejme, vyžiada nielen niekoľkomiliónové výdavky, ale aj nečistotu, neporiadok spojený s výstavbou, prevádzkou a znefunkčnenie tohto oddychového miesta.

Bežný občan Bratislavy si v tejto súvislosti oprávnene kladie viacero otázok a hľadá na ne odpoveď: Prečo má v krásnom mestskom parku stáť stavba, odporujúca kultúrno-historickým tradíciám i estetickým podmienkam? Veď na prípadné alkoholické občerstvenie poskytuje blízke okolie v okruhu 200 metrov aspoň 18 podobne zameraných lokálov, netreba na to ďalšiu budovu postavenú na úkor parkovej zelene! Nepovažuje staromestské zastupiteľstvo túto investíciu za plytvanie peniazmi občanov? Milióny plánované na „sektbar“ by sa určite dali využiť aj účelnejšie.

Napokon, už samotný spôsob, akým došlo ku „schváleniu“ pánom starostom navrhovaného projektu - hlasovalo zaň len 12 členov (samých „slušných ľudí?“) z 37-členného staromestského zastupiteľstva - vzbudzuje podozrenie, že ide o „trhové záujmy“ niekoľkých konkrétnych jednotlivcov. Chcú si hádam touto stavbou vybudovať v Bratislave vlastný pomník? Bude to však len pomník ich nekompetentnosti a necitlivosti voči mestu, ktoré spravujú! Neboja sa svojich voličov?

Ľuba Langsfeldová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?