Dnes je Medzinárodný deň Dunaja - Danube Day

29.6.2012
0
Dnes je medzinárodný deň dunaja danube day - Danube day
Páčil sa vám článok?

Dunaj je symbolom integrácie Európy. Spája obyvateľov susediacich podunajských krajín vrátane Slovenska. Reč je o druhej najdlhšej rieke Európy. Práve dnes 29. júna si široká laická ako aj odborná verejnosť pripomína Medzinárodný deň Dunaja.

Do jeho osláv sa ako jedna zo 14-tich krajín Európy zapojilo aj Slovensko. Ministerstvo životného prostredia si spoločne s rezortnými organizáciami - Slovenským vodohospodárskym podnikom a Vodohospodárskou výstavbou, ako aj so Slovenskými elektrárňami, členom skupiny Enel, pripomenuli Deň Dunaja už začiatkom júna na Vodnom diele Gabčíkovo.

Návštevníci akcie Open Plant Gabčíkovo mali možnosť absolvovať vyhliadkové plavby loďou po Dunaji a v rámci šiesteho ročníka podujatia Otvorená elektráreň - Open Plant prehliadku Vodnej elektrárne na Vodnom diele Gabčíkovo. Tá v októbri  tohto roku oslávi dvadsať rokov od spustenia prvého turbogenerátora.

Po takmer 20-tich rokoch prevádzky VD Gabčíkovo vodohospodári konštatovali naplnenie predpokladaných pozitívnych dopadov. Zvýšila sa protipovodňová bezpečnosť na celom úseku vodného diela. Taktiež sa vytvorila plavebná cesta so zabezpečenou plavebnou hĺbkou 3,5 m v úseku medzi Bratislavou a Sapom. V ramennej sústave sa zastavilo vyschýnanie koryta, a to vďaka trvale napájaniu prevzdušnenou vodou z nápustného objektu pri obci Dobrohošť.

Ministerstvo životného prostredia sa zaoberá aj sledovaním kvality vody v Dunaji. Monitoring má už od roku 1961 na starosti rezortná organizácia ministerstva - Výskumný ústav vodného hospodárstva. Monitorovanie kvality vody Dunaja a jeho prítokov vykonávajú odborníci z VÚVH v spolupráci s Rakúskom a Maďarskom na základe bilaterálnych dohôd pre hraničné vody. Tento monitoring je zároveň súčasťou medzinárodného monitorovacieho programu v rámci Medzinárodnej komisie pre ochranu Dunaja (ICPDR).

Deň Dunaja (Danube day) vyhlásila v roku 2004 Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom tohto dohovoru je prispieť  vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality vôd. Tento deň je oslavou čistejšej a bezpečnejšej rieky s cieľom upozorniť na význam ochrany prírodného zdroja. Pri tejto príležitosti sa organizujú rôzne podujatia pre verejnosť, ktoré sú bohaté na množstvo aktivít pre deti, mládež a širokú verejnosť.

(mzp)

Páčil sa vám článok?