Je čas vrátiť nábrežiu jeho pôvodný názov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v januári schválilo dokument s názvom Potreba medzinárodného odsúdenia zločinov totalitných komunistických režimov. V ňom žiadajú vlády členských štátov Európskej únie, aby sa jasne dištancovali od totalitnej minulosti a aby uskutočnili kampaň na zvýšenie všeobecného povedomia o obludnosti komunistickej totality.

Myslím si, že v tejto súvislosti je vhodný čas povedať plnú pravdu o normalizačnom funkcionárovi, ktorého meno z neznámych príčin ešte stále nesie naše exkluzívne nábrežie. Ludvíka Svobodu vyniesla na výslnie nádejná jar roku 1968. Vo vrcholiacom lete, keď vrcholili aj sovietske výhrady proti prebúdzajúcej sa československej demokracii, sa súdruh Svoboda rýchlo zorientoval a pochopil, ako sa správať, čie pokyny vykonávať, ak chce byť na strane víťazov.

Sprístupnené archívy priniesli o niekdajšom prezidentovi prekvapujúce údaje. Tak vyšli najavo informácie o agentovi sovietskych tajných služieb zverbovanom ešte v predvojnovom období, o tom, že vedel o pripravovanom obsadení republiky 21. augusta 1968, o jeho predstieranom odpore proti okupácii a súčasne tajnom rokovaní s Leonidom Brežnevom. Nakoniec sa Svoboda stal jedným z najhlavnejších normalizátorov a podieľal sa aj na odstránení Alexandra Dubčeka z čela strany.

Ťažko môžeme vo všeobecnom povedomí občanov poukazovať na zvrátenosť minulého režimu, keď jeho významný aktér sa honosí naším dunajským nábrežím, ktoré predtým takmer 150 rokov nieslo svoje vlastné meno - Podhradské nábrežie. Keď už sme pamiatkovo neustrážili vzácnu zástavbu Podhradia, môžeme pamiatkovo ustrážiť aspoň jeho názov. V tejto lokalite sa chystá veľká výstavba, takže je najvyšší čas, aby sa neuskutočňovala pod menom komunistického normalizátora.
Ladislav Szalay, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?