Pokuta za znečistenie Dunaja môže byť až 168 000 eur

12.6.2012
0
Pokuta za znečistenie dunaja môže byť až 168 000 eur - Havaria dunaj1
Páčil sa vám článok?

Dnešný únik ropných látok do bazénu Malé pálenisko v bratislavskom Zimnom prístave spôsobilo ľudské zlyhanie. Skonštatoval to dnes minister životného prostredia Peter Žiga. Vinníkovi hrozí pokuta vo výške až 168.000 eur.

"Bol otvorený len jeden ventil z dvoch, a preto spätná klapka vracala naftu, ktorá bola čerpaná do lode," uviedol na brífingu pre médiá. Hoci to trvalo len asi 18 minút, do vody vytieklo 13.500 litrov ropných produktov.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ prijalo hlásenie o úniku nafty dnes okolo pol tretej. Tým, že sa v krátkom čase postavili štyri norné steny, veľké množstvo látok dokázali hasiči izolovať v Malom pálenisku. "Nie je zistené nadmerné množstvo úniku ropných látok do Dunaja," dodal minister. Pokiaľ zamorenie mohlo dôjsť, ešte nie je známe, Žiga však dnes nevylúčil, že sa látky mohli dostať aj do Maďarska. Ministerstvo preto informovalo v rámci medzinárodného varovného systému aj Maďarsko, Rakúsko a Dunajskú komisiu so sídlom vo Viedni.

Koľko zásah stál, teda odstraňovanie škody a použitie neutralizačných látok, vyčíslia rýchlo, ekologické škody sa budú vypočítavať dlhšie. "Budeme musieť zistiť, či uhynuli ryby a ako ďaleko nafta unikla do Dunaja," dodal Žiga s tým, že v priebehu niekoľkých dní by malo ministerstvo dostať informácie z monitorovacích staníc. "Vtedy budeme môcť hovoriť o rozsahu."

Na mieste udalosti celý deň zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného útvaru Bratislavy, Okresných riaditeľstiev HaZZ v Pezinku a Malackách, Záchrannej brigády v Malackách a Dobrovoľného hasičského zboru v Šamoríne. Čistiace práce by mali trvať tri až štyri dni. "Ale bude to závisieť od monitoringu a od toho, či sa ešte budú vyplavovať ropné látky," dodal. Po dnešnom dni by mal prebrať čistiace práce závodný hasičský útvar zo Slovnaftu.

"Situácia je teraz pod kontrolou. Už robíme len tie opatrenia, ktoré si stav vyžaduje," upokojoval minister s tým, že ráno aj poobede zasadala pracovná skupina, ktorá stav vyhodnocuje. "Všetko je zabezpečené tak, aby sa v Dunaji už nevyskytovala nafta v takom rozsahu, v akom sa vyskytovala v noci."

Podľa informácií TASR haváriu spôsobila slovenská súkromná spoločnosť RiverTrans.

(TASR)

Páčil sa vám článok?