Zoologická záhrada dnes patrí najmä nevidiacim

5.6.2012
0
Zoologická záhrada dnes patrí najmä nevidiacim - Zoo
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Zoologickej záhrade sa dnes môžu dotknúť prírody aj nevidiaci. Pohladkajú si hada, morčiatko, zajaca či korytnačku a vypočujú zvuky zvierat. ZOO sa tak dnešným podujatím Dotyky prírody chce stať aspoň na chvíľu prístupná aj pre ľudí so zrakovým postihnutím.

"Keďže v ZOO môžu ľudia pozorovať zvieratá najčastejšie prostredníctvom zraku, rozhodli sme sa vytvoriť na jeden deň také aktivity, ktoré by pomohli ľuďom so zrakovým postihnutím získať nové poznatky o zvieratách prostredníctvom netradičných zážitkov," uviedla riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová.

Hmatom si môžu deti aj dospelí "prehliadnuť" dnes od 14.30 hod aj viacero preparátov. Pomáhajú im v tom vyškolení lektori. Niektorí si už vyskúšali napríklad kŕmenie koníka a odvážni sa na ňom aj povozili. ZOO pre nich pripravila aj ukážky krmiva, alebo pustila zvuky niektorých zvierat. "Taktiež ich prevádzame po pavilóne šeliem a primátov, aby si aj návštevníci so zrakovými problémami odniesli príjemný zážitok a zaujímavé poznatky," povedala pre TASR koordinátorka podujatia Jelka Chorvátová. Každá skupinka štyroch až ôsmich návštevníkov strávi v pavilóne hodinu.

Deti aj dospelí podľa slov Chorvátovej reagujú veľmi dobre. "Najviac sa im páči, že sa môžu dotknúť hada či korytnačky," dodala. Do zoologickej záhrady dnes zavítalo asi 30 takýchto návštevníkov a prevažne to boli deti zo Základnej školy pre slabozrakých a nevidiacich na Svrčej ulici v Bratislave.

Akciu zrealizovala zoologická záhrada v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Prvýkrát sa do podobnej pustila v roku 2011. Keďže sa stretla s pozitívnym ohlasom, rozhodla sa podujatie zopakovať a obohatiť ho o nové aktivity. Po dnešnom úspešnom dni možno čaká ZOO opäť ďalšie. Dnešná akcia trvá do 18.00 hodiny.

(TASR)

Páčil sa vám článok?