Rozširovanie komunikácií je nekoncepčné

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

AD: NA RAČIANSKEJ SA DOPRAVNÁ SITUÁCIA...(BN 1/2006) Pohľad z okna bytu je v niečom rovnaký ako ten motoristu. Bezútešný. Množstvo automobilov na ceste neprispieva k pohodliu ani vodiča, ani toho za oknom. Hluk a exhaláty. Rozdiel je v trvaní tohto „zážitku“. Pre jedného počas prejazdu tejto ulice, pre druhého večne.

Potom niekto nájde jednoduché „riešenie“ - rozšírenie komunikácie. Jestvujúca zeleň, bezpečnosť a kvalita bývania v okolí komunikácie predsa nemôže byť prekážka. Výsledok - pre motoristov dočasné zlepšenie plynulosti jazdy v mieste rozšírenia komunikácie, skrátenie času stráveného na tomto mieste. Čo sa zmenilo na pohľade toho za oknom bytu? Azda rýchlosť pohybu automobilov. Je ich menej, či viac? Jedno sa zmenilo iste, automobily má už bezmála na prahu domu.

Čakanie na priechode pre chodcov. Nekonečný prúd vozidiel a čakanie na slušného vodiča (Biely kríž, Mladá garda), alebo na zelenú pre chodcov (zastávka Riazanská). Interval medzi dvoma zelenými signálmi (zastávka Riazanská) sa môže chodcom zdať dlhý, ale jednoznačne prispieva k plynulosti jazdy automobilov a električiek. Mnoho chodcov rieši situáciu riskantným vstupom do vozovky. A keď už konečne príde očakávaná zelená pre chodcov, tak dĺžka signálu na prechod z jednej strany ulice na druhú postačuje iba pre zdravého človeka pohybujúceho sa so zrýchleným krokom. Nedávno inštalované objednávkové tlačidlá pre chodcov situáciu v špičke nezmenili, pretože ak by ohlas na použitie tlačidla bol kratší, pohyb vozidiel by bol paralyzovaný. Veľmi úzke ostrovčeky priechodov a vysoké obrubníky vozovky ohrozujú chodcov na Bielom kríži, Mladej garde, Riazanskej rovnako ako na križovatke pred stanicou Predmestie. Tragické kolízie chodcov s vozidlami v blízkosti zastávky Riazanská sú časté a ich príčinou je podľa mňa existujúce riešenie priechodu pre chodcov, ktoré nevyhovuje vysokej frekvencii pohybu vozidiel a chodcov. Rozšírená vozovka bez ďalších úprav ostrovčekov, vyústení chodníkov a svetelnej signalizácie situáciu chodcov iba zhorší.

Dopravná situácia je zlá v celej Bratislave, nielen na Račianskej ulici. V centrálnej časti mesta pribúdajú megastavby, ktoré zvyšujú nároky na jej dopravnú obsluhu a mesto doteraz nepristúpilo k budovaniu skutočne výkonného verejného dopravného systému. Z dlhodobého hľadiska sa mi javí rozširovanie komunikácii ako neefektívne a nekoncepčné vynakladanie prostriedkov.
Roman Prokop, Nové Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?