Nedostatky v odpadovom hospodárstve

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V októbri 2005 poskytol bratislavský magistrát informácie v súvislosti so separovaním odpadu. Prvá otázka sa týkala počtu zistených priestupkov za vyhadzovanie plastových fliaš mimo nádob a kontajnerov na to určených a počtu priestupkov za neseparovanie odpadu v miestach, kde sú na to vytvorené podmienky.

Domnienka uvedená v septembrovom čísle Bratislavských novín v článku Neseparujeme odpad, že tieto čísla sa budú približovať, alebo rovnať nule, sa, žiaľ, naplnila v Bratislave na 100 percent.

Druhá otázka sa týkala možností odovzdávania chemického odpadu, použitých žiariviek, mobilných telefónov a batérií mimo kontajnerov na zmesový odpad. Všetky tieto položky obsahujú aj nebezpečné látky, ktoré nepatria na skládky komunálneho odpadu alebo do spaľovne. Na základe poskytnutých informácií je možné jednoznačne konštatovať, že tieto možnosti vzhľadom na počet obyvateľov Bratislavy nie sú vôbec dostatočné.

Najzúfalejšia je situácia čo sa týka možností odovzdávania chemického odpadu - jedno zberné miesto na celú Bratislavu. Podobne je to aj s použitými žiarivkami - 5 zberných miest, mobilné telefóny - 2 zberné miesta a veľké domáce spotrebiče - 7 miest (okresy 1, 4, 5 - žiadne miesto). Trochu pozitívnejšia situácia je v možnostiach odkladania alkalických a niklo-kadmiových batérií. Najlepšie je na tom Mestská časť Staré Mesto - 10 zberných miest, najhoršie je na tom k počtu obyvateľov Dúbravka, Karlova Ves a Devínska Nová Ves - spolu 8 miest.

Aj keby ľudia vedeli, kde je možné tieto odpady ukladať, nebudú sa tým z drvivej väčšiny obťažovať. Veď aj tí, ktorí odpad separovať chcú, by sotva išli vyhodiť „nejakú plechovku” so zvyškom farby čo len na vedľajšiu ulicu, ak by tam nejakým zázrakom bolo zberné miesto, nie to ešte na druhý koniec sídliska, alebo dokonca mesta. A čo ešte tí, ktorí majú problém urobiť tri kroky bokom, aby napr. papier hodili do nádoby na to určenej, ak práve stoja nad kontajnerom na odpad zmesový. Alebo naopak, ak vychádzajú z domu a najbližšie zo všetkých kontajnerov stojí náhodou kontajner na papier, šupnú tam všetok možný odpad, len nie papier, aby ušetrili svoje kroky a vzácny čas, ktorý sa dá podľa nich využiť aj užitočnejšie ako obetovaním 30 sekúnd denne na separovanie odpadu už v domácnosti.

Riešenie spočíva v umiestňovaní špeciálnych kontajnerov, vedľa už existujúcich kontajnerov na separovaný odpad (papier, sklo a plasty), kde by sa hádzalo všetko vyššie uvedené. Spolu s tým by sa mali vytvoriť podmienky, aby tieto použité veci - odpady mohli byť vrátené tam, kde boli kúpené, alebo kde sa bežne predávajú a to aj z dôvodu zhodnotenia týchto odpadov, nielen z dôvodu prevencie pred ich nezákonným ukladaním. Tak to funguje v Španielsku, kde dokonca v obchode s potravinami je možné hádzať do nádoby použité malé batérie. Podobne by to malo byť aj so spomínaným odpadom vrátane nepotrebných alebo starých liekov.

Tony nebezpečného odpadu z našich skládok komunálneho odpadu už asi neodstránime a ten bude časovanou bombou pre ďalšie generácie. Zostáva aspoň veriť, že zvolení poslanci v mestských, resp. miestnych zastupiteľstvách sa začnú konečne viac starať aj o danú problematiku.

Mgr. Marcel Burkert, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?