S Titanicom sa potopilo aj vynikajúce víno z Prešporka
S titanicom sa potopilo aj vynikajúce víno z prešporka - Palugyay1
V sobotu 14. apríla uplynulo 100 rokovod potopenia Titanicu - jedného z najluxusnejších parníkov na svete. Málo sa o tom vie, ale na palube lode boli aj fľaše s prešporským vínom z palugayovských pivníc Chateau Palugay. Ako jediné vína z Rakúsko-Uhorska sa totiž vtedy pili aj na palubách zámorských lodí.
Zakladateľom rodinného obchodu s vínom bol už 19. storočí Jacob Palugay, ktorý ako prvý začal v Prešporku predávať víno vo fľašiach. Palugayovské vína získali mnoho ocenení na domácich aj zahraničných výstavách. Jacob bol aj vynikajúci obchodník a stratég a stal sa symbolom kvalitného bratislavského vinárstva.
Obchodného ducha zdedili aj jeho synovia, ktorí uviedli na trh značku Chateau Palugay. Vynikajúce a mimoriadne kvalitné tiché a šumivé vína si ihneď obľúbili nielen návštevníci prešporských reštaurácií, ale veľmi rýchlo sa dostali na kráľovské a cisárske stoly po celom svete - do Belgicka, Španielska, Rumunska, Srbska, Japonska, Brazílie, Mexika či do Spojených štátov amerických. Chýr o mimoriadnej kvalite vína Chateau Palugay ho dostal aj do vinotéky Titanicu. Cestujúci si na ňom pochutnávali až do tragického nárazu lode na ľadovec. V hlbinách mora tak skončili aj stovky luxusných fliaš, pokiaľ ich dovtedy všetky nevypili.
(brn)
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.