Pasažiéri Titanicu pred 100 rokmi pili prešporské víno

10.4.2012
0
Pasažiéri titanicu pri svojej plavbe pili prešporské víno - Palugay1
Páčil sa vám článok?

Titanic, ktorý sa tragicky potopil pred 100 rokmi (14. 4. 1912), patril k najluxusnejším parníkom na svete. Náročným pasažierom palube preto ponúkali najvyberanejšie jedlá aj pitie. Málokto vie, že aj Bratislava (vtedy Prešporok) mala na palube Titanicu zástupcov - mimoriadne kvalitné vína z palugayovských pivníc s názvom Chateau Palugay. Ako jediné vína z Rakúsko - Uhorska sa vtedy pili na palubách zámorských lodí.

Zakladateľom rodinného obchodu s vínom bol už 19. storočí Jacob Palugay, ktorý ako prvý začal v Bratislave predávať víno vo fľaškách. Tento známy filantrop, vlastenec a nadšenec pokroku už v tom čase používal na ošetrovanie, spracovanie, skladovanie a manipuláciu s vínom najmodernejšie technológie. Výsledky sa dostavili ihneď - palugayovské vína už vtedy získali mnoho ocenení na domácich aj zahraničných výstavách. Jacob bol aj vynikajúci obchodník a stratég a stal sa symbolom kvalitného bratislavského vinárstva.

Obchodného ducha zdedili aj jeho synovia, ktorí uviedli na trh značku Chateau Palugay. Vynikajúce a mimoriadne kvalitné tiché šumivé vína si ihneď obľúbili nielen návštevníci bratislavských reštaurácií (Plaugayovci prevádzkovali reštauráciu na rohu Hviezdoslavovho námestia a Mostnej ulice), ale veľmi rýchlo sa dostali na kráľovské a cisárske stoly po celom svete - do Belgicka, Španielska, Rumunska, Srbska, Japonska, Brazílie, Mexika, či Spojených štátov amerických. Chýr o mimoriadnej kvalite vína Chateau Palugay ho dostal aj do vinotéky Titanicu. Cestujúci si na nich pochutnávali až do tragického nárazu lode na ľadovec 14. 4. 1912. Spolu s nimi v hlbinách mora skončili aj stovky týchto luxusných fliaš.

Osud vína Chateu Palugay však nebol až taký tragický. Zachovalo sa do dnešných dní. V novom prevedení, ešte lepšie, luxusné, avšak za prijateľné ceny. Na stoly reštaurácií a na pulty obchodov ho prináša Villa Vino Rača. Spoločnosť  - podobne ako kedysi Palugayovci -  používa najmodernejšie technológie. Ako jediný na Slovensku majú preberací stôl kde sa obrábané hrozno ešte raz kontroluje a v prípade potreby sa zbavuje narušených bobúľ tak, aby bola zabezpečená dokonalá kvalita vín. Ako prvý slovenský producent sa Villa Vino Rača môže pochváliť získaním ocenenia Značka kvalitu Ministerstva pôdohospodárstva SR. Dôkazom o tom, že Palugayovcom nezostali nič dlžní je, že touto významnou cenou sa môže pochváliť práve Chateu Palugay.

(vvr)

Páčil sa vám článok?