Investor by mal vybudovať aj nový park

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zaujali ma príspevky o pripravovanom predaji pozemkov na rohu Vajnorskej a Tomášikovej ulice. Mali by sme sa zamyslieť nad súčasným využitím týchto pozemkov.

Je na nich len trávnik a niekoľko stromčekov. Nie je to veľmi atraktívny park, ale aj taký plní viac úžitkových funkcií. Zachytáva prach, výfukové plyny a podieľa sa na tvorbe kyslíka. Neviem, koľko ľudí park aktívne využíva, ale po jeho rekonštrukcii by to bolo určite viac. Pred predajom by si volení zástupcovia občanov, ktorí budú o predaji rozhodovať, mali stanoviť aj tieto ciele. Budúce stavby by nemali negatívne pôsobiť na životné prostredie. Súčasťou predaja by mal byť záväzok investora, že zabezpečí výstavbu nového parku, ktorý by svojou funkčnosťou nahradil zeleň, ktorá bude zničená novou výstavbou. Prečo treba viac zelene?

Napríklad v Českej republike bol spracovaný klimatický scenár do roku 2050, ktorý predpovedá zvýšenie priemernej teploty o 3 stupne. Vo veľkých mestách bude treba budovať ochranné prístrešky pred páliacim slnkom. Aby stromy a trávniky nevyschli, bude ich potrebné dostatočne zalievať.

Riešenie výstavby tejto lokality by malo byť na úrovni budúcich potrieb a mali by sa zohľadňovať aj budúce zmeny počasia. Farba z fasád vybledne skôr, ako mladý buk vyrastie tak, aby ochladil vzduch ako pätnásť chladničiek. Preto by sme ich mali sadiť čo najskôr.
Jarolín Pružinec, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?