Majú výhrady k štúdii zóny Veľký Draždiak

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

K urbanistickej štúdii zóny Veľký Draždiak máme nasledujúce pripomienky. Nesúhlasíme s takou koncepciou kúpaliska, ktorá naruší jeho prírodný charakter.

Štúdia vraj dbá na čo najširšie zachovanie prírodného prostredia tohto územia, ale plánované hlučné hudobné produkcie na pódiu v tesnej blízkosti lesa a sídliska sa s tým nezlučujú. Už počas minulého leta reprodukovaná hudba od jazera obťažovala nielen rekreujúcich sa ľudí, ale aj obyvateľov blízkych aj vzdialenejších domov. Nesúhlasíme s ohradením a prípadným spoplatnením vstupu do areálu. Rodiny s deťmi by mali mať právo na bezplatný odpočinok a športovanie na čerstvom vzduchu v prírode.

Súhlasíme s odstránením vedenia vysokého napätia a vybudovaním sociálnych zariadení. Podporujeme výstavbu krytej plavárne v hoteli Bonbón a jej sprístupnenie verejnosti po celý rok.

Lokalita Malý a Veľký Draždiak bola podľa platnej legislatívy zaradená medzi regionálne biocentrá vzhľadom na vyskytujúce sa hodnotné vodné a lesné spoločenstvá. Zahŕňa aj genofondové lokality Zrkadlový háj pri Draždiaku a Malý Draždiak s lužným lesom a chránenými druhmi vtákov a obojživelníkov. Podobne vodný tok Chorvátske rameno, tečúci v tesnej blízkosti vodnej plochy Veľký Draždiak, bol na jeho časti zaradený medzi lokálne biokoridory a genofondovo významné lokality z hľadiska flóry aj fauny. Hlavne v tesnej blízkosti Veľkého Draždiaka na jeho severozápadnom okraji je tento hodnotný biotop vodných a vlhkomilných spoločenstiev v súčasnosti ohrozený pôsobením viacerých stresových faktorov.

V rámci katastra MČ Petržalka predstavuje daná lokalita významnú plochu prírodného charakteru, ktorá má neoceniteľný význam jednak z hľadiska celkovej ekologickej stability narušeného silne urbanizovaného prostredia, ale aj z hľadiska zdravotno-hygienického predovšetkým pre miestne obyvateľstvo, ktoré ho využíva na celoročnú rekreáciu. Výstavba rekreačnej zóny daného charakteru by narušila prírodné procesy hlavne výrubom drevín pri výstavbe areálu a úprave jeho okolia, ako aj zvýšeným hlukom z prevádzky zariadenia počas vegetačného obdobia. Nehovoriac o zmene prírodného charakteru vybudovaním mnohých technických prvkov a zábran, ktoré by z hľadiska estetického vnímania krajiny výrazne znížili jeho hodnotu.
R. Aksamítová, Z. Poláková, M. Dobrovodská, M. Moyzeová, V. Formanková, Z. Izakovičová, M. Aksamít
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?