V Petržalke zeleň ustupuje výstavbe

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tak sa zdá, že na území Petržalky sa v tomto roku roztrhlo vrece s väčšími investičnými akciami. Bohužiaľ, keďže toto sídlisko je už teraz prehustené, predstavitelia samosprávy povoľujú tieto stavby buď na úkor posledných voľných trávnatých plôch v strede Petržalky alebo na jej okrajoch na úkor zvyškov zachovaných lužných lesov. Typickým príkladom je stavba nového supermarketu pri Chorvátskom ramene, ktorá bola povolená napriek značnému odporu obyvateľov.

A ďalších príkladov je v poslednom čase až priveľa. Začal sa to, našťastie, neúspešnou snahou istého nákupného centra na rozšírenie smerom k už aj tak ťažko skúšanému Sadu Janka Kráľa. Čoskoro bola magistrátom vyhlásená architektonická súťaž na územie od Prístavného mosta po Starý most, to znamená pás lesa medzi hrádzou a Dunajom (do ktorého už negatívne zasiahla výstavba Mostu Košická), na druhej strane hrádze záhradkárska osada a ostatné budovy až po novobudovanú diaľnicu, a - to najlepšie na záver - aj kus trávnatej plochy vedľa zjazdu zo Starého mosta. Presne tá plocha, kde sa medzi majestátnymi solitérnymi topoľmi radi prechádzajú a stretávajú mamičky s deťmi, ale aj psíčkari zo širokého okolia! Myslíte, že architektonickú súťaž vyhrá niekto, kto tam navrhne zasadiť viac stromov, spraviť lavičky...?

A to stále nie je všetko. Predajni automobilov na Dolnozemskej ceste (blízko Ekonomickej univerzity) nestačí ten kus lesa, čo už zhltla. Potrebujú predsa ďalšie parkovisko. Medzitým sa chystá zmena hraníc Chráneného areálu Hrabiny, ktorý už aj tak trpí tým, že je k nemu prilepená tá istá predajňa automobilov, a ešte aj benzínové čerpadlo. Vraj preto, že hranice sú v rozpore s územným plánom z roku 1993. No keď sa môže zmeniť územný plán kvôli veľkým stavbám, o ktorých vtedy nik netušil, môže sa vari zmeniť aj kvôli lesu.

Na Gwerkovej (pri lese za Dostihovou dráhou) je pekné futbalové ihrisko. No dlho už nebude. Chystá sa tam výstavba nového obytného domu. Petržalka má asi málo panelákov. Veď len teraz jeden dokončili na Haanovej. Aj s novými parkoviskami na úkor okolitých trávnikov.

Mám návrh pre všetkých ľudí, ktorých tieto problémy tiež trápia. Zavolajte na magistrát, alebo na mestskú časť a spýtajte sa, kto povolil tú vašu konkrétnu stavbu. Potom zavolajte tomu úradníkovi a osobne sa mu „poďakujte“. Za seba, aj za všetkých ostatných, ktorí nemajú toľko odvahy ako vy povedať, čo si myslia.
Martin Valentovič, Petržalka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?