V sobotu bol v Bratislave prvý slovenský psí pochod

26.2.2012
0
V sobotu bol v bratislave prvý psí pochod - Pes1
Páčil sa vám článok?

Zvieratá nie sú veci, taký je odkaz prvého slovenského psieho (zvieracieho) pochodu, na ktorom sa zúčastnili stovky ľudí aj so svojimi štvornohými priateľmi. Jeho cieľom bolo poukázať na stav legislatívy na Slovensku a na vôľu prijať vôbec prvý zákon o ochrane zvierat.

Akcia odštartovala pred budovou Národnej rady SR a vyvrcholila koncertom na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Organizátori sú s účasťou spokojní.

"Hodnotíme to veľmi pozitívne, pretože prišlo veľmi veľa ľudí, čo sme nečakali. Väčšinou to býva tak, že síce ľudia potvrdia svoju účasť, ale fyzicky sa nedostavia, odhadom prišlo určite 1500 ľudí," povedala pre TASR Romana Klimeková z občianskeho združenia (OZ) Pes v núdzi. To bolo jedným z oficiálnych zvolávateľov pochodu. Klimeková verí, že sa dnešnou akciou podarilo upriamiť pozornosť na chýbajúcu legislatívu na ochranu zvierat.

"Na Slovensku chýba zákon o ochrane zvierat, je dôležité ho mať a chceme upriamiť pozornosť politikov, aby sa týmto návrhom, ktorý je už hotový, zaoberali," priblížila Klimeková. Podľa jej slov sa materiálom v súčasnosti zaoberá pracovná skupina na ministerstve pôdohospodárstva. V novembri mal byť návrh zákona predložený do parlamentu, pre predčasné voľby sa to však už nestihlo. "Po voľbách uvidíme, aký tam bude pán minister a budeme sa snažiť o rokovania naďalej," avizovala.

Myšlienku prišli osobne podporiť aj viaceré známe tváre, medzi ktorými nechýbala ani speváčka Zdenka Predná. "Každý deň čítame, ako sa napríklad nepekne zachádza so psíkmi a často je to bez úplnej odozvy. Sama vlastním psíka a neberiem ho ako vec. Je mi to veľmi ľúto, že máme takéto zaostalé zákony a bez tohto zákona s tým nemôžeme v podstate absolútne nič robiť," skonštatovala s tým, že tí, ktorí zvieratám ubližujú, sú tak nepostihnuteľní. Záštitu nad podujatím prevzala starostka Starého Mesta Táňa Rosová.

Návrh zákona upravuje okrem ochrany zvierat aj otázky v súvislosti s chovom zvierat, či už minimálnu vekovú hranicu alebo nespôsobilosť mať zviera, napríklad pre toho, kto bol odsúdený za trestný čin týrania zvieraťa. Nová legislatíva by priniesla aj zásadnú zmenu na strane zodpovednosti obcí voči túlavým zvieratám. Povinnosťou každej obce by bolo mať útulok, ktorého súčasťou by bola aj karanténna stanica. Tá by však po novom slúžila už len na oboznámenie sa so zdravotným stavom zvieraťa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?