Nebezpečná zóna pri stanici na Nivách

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

V priestore bývalej Malej stanice v tesnom susedstve budovy VÚB, medzi ulicami Karadžičova a Budovateľská zostalo po výkopových prácach rozryté stavenisko. Obyvateľ našich končín si už pomaly zvyká na to, že musí preskákať ponad najväčšie blato a že tento priestor by sa hádam mohol pretekať v súťaži Hnus mesta s košickým Luníkom IX.

Chcem sa však zamerať na iný problém - výskyt živlov z radov bezdomovcov, kriminálnikov, alkoholikov, vandalov, dílerov a konzumentov drog. Včera totiž práve pre predimenzovaný pohyb podobných ľudí v tesnej blízkosti spomenutého priestoru vyhasol život človeka. Pravdepodobne ho zavraždili. Išlo o bezdomovca, ktorý spolu s ďalšími prespával v objekte voľakedy patriacom do správy pohrebníctva Pieta. Bezdomovca a jeho kamaráta napadli dvaja muži - jednému z nich spôsobili smrť.

Strašné! Táto lokalita však na niečo podobné doslova čakala. Priestor, ktorý je už dvadsať rokov odstrašujúcim príkladom toho, ako má vyzerať stred mesta, dostal svoju obeť. Nie je príjemné prejsť sa týmito končinami večer, keď svetlo pouličných lámp nezasiahne každý kút tmavého priestoru. Staré rozpadnuté stavby, čierny otvor zamýšľanej stanice rýchlodráhy, ktorý mal byť tiež CO krytom a dnes je len miestom, kam miestni odhadzujú veľké kusy nábytku a kde si narkomani pichajú do žíl to svoje svinstvo. Chlap by sa v týchto končinách útoku možno ubránil, no žena? Nečudujme sa, ak sa v novinách objaví správa o vražde či znásilnení, keď kompetentní iba krčia ramenami.

Už som poukazoval na to, že polícia sa tejto lokalite vyhýba, že som sem „mužov v zelenom“ viackrát telefonicky volal, no policajti sa nedostavili. Okresné riaditeľstvo majú na 200 m vzdialenej Sasinkovej, obvodné oddelenie je 400 m odtiaľ - na Mojmírovej. Ak je to pre nich ďaleko, možno by nebolo zlé zriadiť malú policajnú kanceláriu na priľahlej autobusovej stanici Mlynské Nivy - zabili by sa dve muchy jednou ranou. Problémy so živlami v priestore, ktorý je pre mnohých zahraničných návštevníkov prvým kontaktom so Slovenskom a tiež častejší výskyt policajných hliadok.

S úľavou som si vo vašich novinách prečítal článok, podľa ktorého by zhruba na polovici zdevastovaného územia mali vyrásť dve budovy, v ktorých budú administratívne priestory a služby. Moderná výstavba však hádam aspoň čiastočne vyrieši problémy veľkého škaredého pľacu.
Štefan Nemlaha, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?