Americkú ambasádu treba presťahovať

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Keď sa spýtate ktoréhokoľvek obyvateľa Bratislavy, či vie kde je Hviezdoslavovo námestie, drvivá väčšina bude odpovedať k veci. Toto námestie je jedným z najhlavnejších miest tohto mesta, je to námestie, ktoré po obnove dostalo „európsky lesk“. Bohužiaľ, nemôžeme sa tešiť príliš dlho.

Vďaka protiteroristickej ochrane sa má vybudovať tri metre vysoký plot okolo americkej ambasády. Je to jediné možné riešenie? Je naozaj pravda, že vo všetkých európskych metropolách, kde sídli americká ambasáda v historickom jadre, bude takto obohnaná ohyzdným plotom? Myslím si, že v Prahe či Paríži by sme takýto plot márne hľadali. O to smutnejší je fakt, že záporné vyjadrenia pamiatkarov, ktorí odborne zodpovedajú za výzor historického centra, musí metodicky „revidovať“ ministerstvo kultúry. Čie záujmy obhajuje ministerstvo?

Je zvláštne, že krajina, ktorá sa hrdí najmodernejšími technológiami na svete, navrhuje takéto „hrubé“ riešenia. Že by neexistovali prijateľnejšie alternatívy založené na sofistikovanejších systémoch ochrany a bezpečnosti ako betónové zátarasy a trojmetrové ploty? Alebo je to vec peňazí, a lacnejší je predsa plot. A na Slovensku je to tak, správnym tlakom na správnom mieste všetko ide.

Na záver mi dovoľte malú úvahu. Možno o dva roky príde požiadavka na vybudovanie heliportu pred ambasádou. Zdôvodní sa to tým, že je to bezpečnejšie, keď pracovníci ambasády budú chodiť do práce helikoptérou, lebo teroristi môžu byť prefíkanejší. Miesto by tam aj bolo, veď vjazd do podzemných garáží by sa zabetónoval, už sa aj tak nepoužíva. Občania budú masovo proti, ale na presadenie takejto absurdity sa použije vyšší tromf ako ministerstvo.

Takže, skúsme sa zreálniť a použiť zdravý sedliacky rozum. Navrhnime presťahovanie ambasády niekde, kde nás nebude rušiť ani štvormetrový plot.

Ing. Matej Vagač, Bratislava

~ ~ ~

Ja a viacerí moji priatelia sme boli pobúrení, keď sme sa dozvedeli, že na Hviezdoslavovom námestí má zase vzniknúť zátarasa, tentoraz trvalá - múr okolo veľvyslanectva USA.

Historické jadro Bratislavy je veľmi malé a po úprave námestia sme sa potešili pred niekoľkými mesiacmi, že sa budeme môcť prejsť a posedieť v jednom z mála príjemných miest Bratislavy. Bohužiaľ aj tak málo, ako vybudovanie múru na tomto mieste, nám znepríjemní to, čo sa tu veľmi dlho budovalo - príjemné a pokojné miesto na oddych po celotýždňovej práci v kanceláriách (a nebolo to zadarmo, ale aj z našich daní). Som veľmi pobúrený nad zámerom veľvyslanectva ukrojiť z už aj tak malého centra mesta a prispôsobiť si ho pre svoje potreby. Je vidno, že názor a postoj väčšiny obyvateľov absolútne neberú do úvahy.
Rudolf Brídzik, ml., Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?