Zastávku na Pražskej treba vymeniť

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rada by som sa s vami podelila so svojimi postrehmi zo zastávky autobusov MHD „Hroboňova“ na Pražskej ulici v smere do mesta. Jej prístrešok, postavený ešte za socializmu, už z diaľky pôsobí otrasným dojmom. Červená farba na jej povrchu sa pomaly, ale isto odlupuje pôsobením poveternostných a mechanických vplyvov.

Vo vnútri prístrešku sú na stene vylepené cestovné poriadky autobusov spolu s potrebnými oznamami a plagátmi s programami rôznych podujatí, ktoré sú neraz potrhané. Z nich potom zostávajú po zemi sa povaľujúce útržky, z ktorých sa, pochopiteľne, nedá už nič vyčítať, taktiež ani z ich zvyškov, ktoré ostali prilepené na stene prístrešku. Po zemi sa povaľujú i odpadky, ktoré vypadnú z občas preplnených odpadkových nádob i ohorky z cigariet napriek pravidelnej údržbe zastávky pracovníkmi Dopravného podniku. Drevená lavica vnútri prístrešku je síce ešte zachovalá, ale už ju pomaly začína ohlodávať zub času. Medzi vonkajšou stenou prístrešku a múrom oplotenia blízkeho domu je priestor, ktorý veľmi často nahrádza verejné WC. Odtiaľ sa zastávkou šíri štipľavý zápach, ktorého intenzita narastá so stúpajúcou dennou teplotou a prejaví sa najmä počas letných horúčav. Trvá to dovtedy, kým najbližší dážď či roztopený sneh nezmyje inkriminované miesta v tomto priestore. Prístrešok nemá večerné stropné osvetlenie, preto je ideálnym miestom na prepady a lúpeže, lebo pouličné osvetlenie na zastávku je nedostatočné. Taktiež nemá bočné steny, ktoré by čakajúcich cestujúcich zboku ochránili pred silným vetrom či dažďom. Vedľa prístrešku stojí už niekoľko mesiacov opustený novinový stánok. Dve odpadkové nádoby na zastávke sú síce podľa potreby obmieňané a pravidelne vyprázdňované, ale sú špinavé najmä zvnútra a zostávajú v nich prilepené zvyšky odpadu, z ktorých sa často, najmä v lete, šíri prenikavý zápach, čo volá po ich dôkladnejšej očiste.

Z postrehu vidno, že „naša“ zastávka je akoby od „macochy“. Pritom ide o frekventovanú zastávku autobusových spojov MHD č. 34, 41, 63, 83, 84 a nočného spoja. Na svoje spoje tu spolu s cestujúcimi z okolia čakajú i študenti, aj zahraniční, z neďalekého internátu v Horskom parku. Vzhľad zastávky v nich isto nevyvolá ten najlepší dojem. Preto si „naša“ zastávka zaslúži zmenu, o čo by sa mali postarať pracovníci firmy J.C. Decaux, ktorí na mnohých zastávkach MHD nainštalovali pekné a vkusné prístrešky a starajú sa o ich údržbu.
Jana Varinyová, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?