Šetriť vodou asi nie je dôležité, ani potrebné

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nedá mi nezareagovať na článok Cena za vodu pre domácnosť sa zvýši. S údivom som sa v ňom dočítala, že nám nešťastníkom, nezostáva nič iné, len si asi chodiť čapovať vodu na Železnú studničku, lebo ako veľmi správne pán generálny riaditeľ postrehol, naozaj sme začali šetriť.

V našej domácnosti klesla spotreba vody rôznymi úpravami a opravami (a nie lacnými, podotýkam) na polovicu. Bola som na nás hrdá, nielen preto, že sme ušetrili peniaze, ale aj preto, že sme ušetrili samotnú vodu. A teraz sa naraz dozviem, že to vôbec nie je dôležité, a asi ani potrebné, lebo ako nám pán generálny riaditeľ vysvetlil, aj oni potrebujú peniaze. A nie aby nám najprv povedal, kde začali šetriť oni a akým spôsobom, ale rovno napísal koľko miliónov potrebujú, a my neschopní občania si dovoľujeme vymeniť kvapkajúce batérie, opraviť splachovače na WC a vymeniť staré nehospodárne ohrievacie telesá na vodu za nové. Asi to vôbec nebolo potrebné, alebo sme to všetko urobili preto, aby sa im ušlo viac. A navyše, aby sa náhodou nezopakovala podobná situácia, sa Bratislavská vodárenská spoločnosť rozhodla počítať s pravidelným prísunom peňazí (paušálnym poplatkom) pre prípad, že by sa národ opäť rozhodol šetriť. Rozmýšľam, kde by som si ja mohla stanoviť paušálny poplatok pre BVS a iné monopoly.

Šetriaca rodina z Bratislavy

Ponorme sa na chvíľu do virtuálneho sveta: V meste je iba jeden obuvnícky opravár a keďže je príliš zavalený prácou, rozhodne sa zredukovať jej nával zvýšením cien - vraj potom si budú občania viac šetriť svoju obuv.

Časom však zistí, že práce mu skutočne ubudlo, no zase až do tej miery, že ani pri zvýšených cenách nezarába toľko ako predtým. A tak sa rozhodne pre ďalšie zvýšenie cien za opravy, lebo vraj - a hovorí to celkom otvorene - chce síce menej pracovať, ale zárobok chce mať taký istý ako prv. A zavedie dokonca ešte jednu novinku: každý zákazník bude musieť zaplatiť pevný poplatok už za prijatie opravy a to bez ohľadu na to, či pôjde napríklad len o prišitie pracky alebo o celé podrážky. Prekvapeným zákazníkom to opravár hneď aj vysvetlí. Potrebuje peniaze na investovanie - chce si kúpiť nový stroj a túto kúpu musia predsa financovať jeho ctení zákazníci.

Pri predstave takéhoto podnikateľa sa vám asi zaťali päste nad jeho drzosťou. Ak je to tak, rýchlo si ešte raz prečítajte článok Cena za vodu pre domácnosti sa zvýši.
Anton Daniel, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?