Bezdomovcov na noc prichýli stanový tábor

7.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s mrazivým počasím samospráva mesta a ministerstvo vnútra vybudovali v útulku Mea Culpa na Hradskej ulici stanový tábor pre ľudí bez domova. Jeho kapacita je sto lôžok, zatiaľ však bola naplnená zhruba z polovice.

Od 31. januára 2012 sprístupnili Železnice SR bezdomovcom aj bratislavské železničné stanice na 24 hodín denne. Toto opatrenie sa však ukázalo ako kontraproduktívne. Ako totiž upozornil prednosta bratislavskej Hlavnej stanice, doplatili na to bežní cestujúci. Tí už do čakárne nevošli, pretože sa tam zdržovali bezdomovci. Napriek tomu, že stanicu upratujú dvakrát denne, v čakárni bol neporiadok a zápach. V priemere sa v čakárni Hlavnej stanice počas dňa vystriedalo približne 30 až 40 bezdomovcov. Aj preto vedenie Železníc SR po šiestich dňoch toto opatrenie zrušilo a bratislavské železničné stanice opäť fungujú vo zvyčajnom režime.

Bezdomovci to však podľa železničiarov zneužívali a okupovali priestory železničných staníc vrátane tých, ktoré sú vyhradené pre cestujúcich. Podlahy boli znečisťované ľudskými výkalmi, zvratkami, šíri sa tam neznesiteľný zápach, je tam neporiadok z odpadkov, cigariet, zvyškov jedál a tekutín.

Bezdomovci majú podľa železníc k dispozícii stanový tábor na Hradskej ulici, kde od od 18.00 h dostávajú teplé jedlo - polievku, chlieb a čaj. K dispozícii majú hygienické zariadenia s možnosťou očisty a výmeny čistého ošatenia. Vstup do tábora je povolený aj pod vplyvom alkoholu. Na kúrenie v stanoch slúži drevo, ktoré do tábora priebežne dodávajú bratislavské Mestské lesy.

Bezdomovcom vychádzajú v ústrety aj samosprávy niektorých mestských častí. V Novom Meste im napríklad cez víkend rozdávali čaj, kávu, keksy, cukor, citrónovú prísadu či deky. V Petržalke samospráva opakovane monitoruje pohyb bezdomovcov. Hoci tvrdili, že počas zimy budú v útulkoch alebo u známych, podľa skúseností pracovníkov sociálneho oddelenia miestneho úradu nevydržia tam dlho a vracajú sa na ulicu. V súvislosti so silným mrazom a vetrom, preto petržalskí sociálni pracovníci opakovane kontrolujú najviac atakované lokality v mestskej časti, kde majú ľudia bez domova svoje prístrešky na Panónskej ceste, za Ekonomickou univerzitou, pod Prístavným mostom, pod terasou na Holíčskej ulici a v Pečnianskom lese.

(brn)

Páčil sa vám článok?