V stanoch v noci na dnes prespalo 47 bezdomovcov

3.2.2012
0
V stanoch v noci na dnes prespalo 47 bezdomovcov - Strany
Páčil sa vám článok?

V noci na dnes - piatok 3. februára 2012 - prespalo v dočasnom „stanovom mestečku“ na Hradskej ulici 47 ľudí bez domova, pričom kapacita šiestich stanov je 60 miest. Mesto Bratislava v spolupráci s ministerstvom vnútra rozšíri pred víkendom počet stanov nachádzajúcich sa v areáli nocľahárne MEA CULPA vo Vrakuni o štyri, čím sa zvýši kapacita na 100 postelí.

Stany sú prístupné od 15.00 h. do 9.00 h. ráno a využiť ich ako dočasné útočisko môžu bezdomovci nachádzajúci sa na území slovenskej metropoly.

Ľudia bez domova môžu zároveň využiť kapacity existujúcich nocľahárni a útulkov, ktoré sú v týchto extrémne mrazivých dňoch takmer plne obsadené. Mesto preto okrem ubytovacích častí mimoriadne otvorilo aj spoločenské miestnosti, kde sa môžu prísť ľudia bez domova zohriať, prečkať nočné hodiny. Celkovú kapacitu jednotlivých zariadení sa tak podarilo zvýšiť na takmer 300 miest. Samospráva poskytuje bezdomovcom v týchto dňoch okrem „prístrešia" aj teplý čaj, polievku či chlieb. Nevyhnutné vykurovanie stanov je zabezpečené vďaka drevu, ktoré priebežne dodávajú bratislavské mestské lesy.

Bratislava prijala spolu s viacerými štátnymi inštitúciami (ministerstvo vnútra, Železnice SR), ale i organizáciami pracujúcimi s ľuďmi bez domova, mimoriadne opatrenia, aby sa tak predišlo možným tragickým udalostiam. Do mimoriadnych opatrení sú zapojení aj príslušníci mestskej polície, ktorí v nočných hodinách monitorujú lokality, v ktorých prebývajú bezdomovci. Až do odvolania sú zároveň bez obmedzenia otvorené budovy bratislavských železničných staníc, do ktorých je umožnený vstup ľudí bez domova. Na poriadok v jednotlivých zariadeniach dohliadajú príslušníci mestskej, štátnej i železničnej polície.

Bratislavské noviny o tom informoval magistrát hlavného mesta Bratislavy.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?