Legendárna lokomotíva Ganz Eg 6 je v opravovni

26.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Lokomotíva Viedenskej električky Ganz Eg 6 bola v sobotu 17. decembra 2011 prevezená z bratislavského Múzea dopravy do Topoľčian, kde bude zrekonštruovaná. Do Bratislavy by sa mala vrátiť vynovená a krásna v priebehu roka 2012.

"Ak všetko dobre pôjde, na jar 2012 bude hotová prvá významná časť rekonštrukcie, a to rám rušňa. Celková rekonštrukcia lokomotívy by mala byť skončená najskôr koncom roka 2012, bude to závisieť najmä od našich finančných možností," uviedol predseda Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy Michal Milata.

Rekonštrukciu lokomotívy vykoná firma Jozef Majtáň Stroj-Mat z Kamanovej, ktorá bola založená v roku 1998. Jej hlavnou činnosťou je oprava koľajových historických vozidiel. Patria sem parné lokomotívy, rôzne typy vagónov, motorové vozne, koľajové žeriavy, dreziny. Opravy realizuje v Topoľčanoch v priestoroch bývalého rušňového depa.

Predtým ako bola lokomotíva prevezená do Topoľčian, bola vystavená v Múzeu dopravy na Šancovej ulici. Po rekonštrukcii sa lokomotíva vráti späť do Bratislavy, kde bude vystavená v Rendezi alebo v Múzeu dopravy. Ambíciou Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy a Bratislavského okrášľovacieho spolku je, aby lokomotíva po rekonštrukcii a sprevádzkovaní opäť mohla jazdiť po bratislavských koľajniciach. Pri záchrane historickej lokomotívy významnou mierou pomohol aj Bratislavský samosprávny kraj a množstvo individuálnych darcov.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?