Ľudí bez domova v Petržalke zahriala kapustnica

24.12.2011
0
Ľudí bez domova v petržalke zahriala kapustnica - Bezdomovci1
Páčil sa vám článok?

Kapustnicu, horúci čaj, punč a vianočné koláčiky dnes už štvrtý rok servírovali ľuďom bez domova v bratislavskej Petržalke. Na parkovisku pred jedným z obchodných domov pomohol miestny úrad aj teplými rukavicami a spodkami.

"Bezdomovcov monitorujeme priebežne celý rok, máme ich v Petržalke okolo 300 a vždy na Štedrý deň im ponúkneme možnosť nebyť sám. Niektorí to využijú, iní nie, ale dôležité je, že sa pristavia aj ľudia idúci z posledných nákupov a porozprávajú sa. Je to o petržalskej komunite," povedal pre TASR starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Priznal, že niektorí bezdomovci pomoc nechcú a ľudí sa stránia. "No na moje milé prekvapenie sa mnohí sťahujú do útulkov. Bude teda potrebné premyslieť koncepciu a zrejme postaviť ďalší útulok aj v budúcom roku," dodal.

Dočasné prístrešie ľuďom bez domova poskytuje v Bratislave aj nízkoprahová Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste, ktorá nedávno oslávila piate narodeniny. Od svojho otvorenia v roku 2006 poskytla už vyše 222.800 núdzových nocľahov pre ľudí bez domova. Svoje služby poskytuje predovšetkým tým ľuďom bez domova, ktorí pre svoje závislosti či zanedbaný fyzický a psychický stav nie sú schopní splniť podmienky pre prijatie do iných zariadení v Bratislave. Prijíma aj ľudí pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok. Na registrácii sa vykonáva kontrola a do zariadenia už alkohol ani návykové látky priniesť nesmú. Zakázaná je aj ich konzumácia v areáli zariadenia.

Klienti zariadenia dostanú okrem núdzového nocľahu, teplú večeru a jednoduché raňajky, sú tam vytvorené podmienky aj na vykonanie základnej osobnej hygieny a pranie odevov. Môžu tiež dostať čisté oblečenie, ktoré organizácia získava od darcov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?