Lokomotíva Viedenskej električky je späť

1.11.2011
0
Lokomotíva viedenskej električky je späť - Lokomotiva1
Páčil sa vám článok?

V stredu 26. <s>novembra</s> októbra 2011 sa lokomotíva legendárnej Viedenskej električky vrátila do Bratislavy. Po 70 rokoch sa vrátila tam, odkiaľ od roku 1914 do roku <s>1938</s> 1935 jazdila do susednej Viedne a späť. Vrátila sa vďaka úsiliu a zbierke nadšencov z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálne dopravy.

Éru električky ohraničili dve svetové vojny. Bola stelesnením rakúsko-uhorskej monarchie, veď lokomotíva Ganz Eg 6 bola vyrobená v Budapešti a pendlovala medzi Bratislavou a Viedňou. Po rozpade monarchie ju, našťastie, nepostihol osud bratislavského súsošia Márie Terézie a až do roku 1938 1935 spájala Bratislavu s Viedňou.

Kvôli kombinácii širokého rozchodu koľajníc a osobitného napájania mala bližšie k električke ako k vlaku, a tak sa pre ňu vžil názov električka. Zachovali sa obe lokomotívy. Jedna je po rekonštrukcii v Dopravnom múzeu v rakúskom Mariazelli, druhá jazdila ešte vlani v okolí Linzu. Odvtedy bola takmer storočná lokomotíva, ktorá pamätá ešte cisára Františka Jozefa I., odstavená v Eferdingu a tento rok mala byť zošrotovaná. Priateľom mestskej hromadnej a regionálnej dopravy sa ju však podarilo zachrániť. „Od januára, keď sme sa dozvedeli, že existuje aj druhá lokomotíva, sme boli v kontakte s rakúskou stranou. Podarilo sa nám ju získať za 9000 eur, čo bola cena za 30 ton šrotu," povedal Roman Delikát z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy. Na jej záchranu vyhlásili zbierku, do ktorej prispelo mnoho individuálnych darcov z Bratislavy ale aj zo zahraničia, ale najmä Bratislavský okrášľovací spolok.

Lokomotívu priviedli paradoxne po ceste - doviezol ju ťahač na hraničný priechod Petržalka - Berg, odkiaľ putovala na vajnorskú železničnú stanicu a odtiaľ už po koľajniciach do depa v Rendezi. Čaká ju rekonštrukcia a určite sa stane novou bratislavskou atrakciou. „Budeme radi, keď bude vystavená na dôstojnom mieste. Naším tajným snom však je, aby lokomotíva opäť jazdila v uliciach mesta," povedal Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Slavo Polanský

Lokomotíva Viedenskej električky bola prevezená do depa v Rendezi.
FOTO - Roman Delikát

Páčil sa vám článok?