Máriu Teréziu môžu vrátiť len osvietení politici

20.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský okrášľovací spolok ukončil anketu a petíciu za návrat súsošia Márie Terézie do Bratislavy s jednoznačným záverom. Väčšina tých, ktorí sa zapojili do neanonymnej ankety pri tretinovom modeli sochy panovníčky na dunajskom nábreží, sa vyslovila za osadenie kópie Fadruszovho súsošia na pôvodné miesto a dôstojné premiestnenie súsošia Štúrovcov na Námestie slobody (3540 ľudí). Za osadenie súsošia na iné miesto hlasovalo 516 ľudí, proti osadeniu súsošia v Bratislave bolo 189 ľudí.

Treba povedať, že okrem toho petíciu za návrat súsošia podpísalo vyše 5000 ľudí, zväčša Bratislavčanov. Bratislavský okrášľovací spolok tak získal jasnú podporu tých, čo podporujú návrat súsošia tejto osvietenej panovníčky do Bratislavy, do mesta, kde bola korunovaná a ktoré tak často a rada navštevovala. Počet tých, ktorí sa prišli na nábrežie vysloviť proti tomuto zámeru, je zanedbateľný. Napriek tomu, že sa proti premiestneniu Štúrovcov a návratu Márie Terézie otvorene postavili najpopulárnejší slovenský politik a primátor tohto mesta.

Socha Márie Terézie do Bratislavy jednoznačne patrí. Každému, kto má toto mesto rád a pozná jeho históru, to musí byť jasné. Okrášľovací spolok prišiel s iniciatívou, aby sa panovníčka vrátila do mesta ako kópia súsošia, ktoré kedysi v meste stálo a bolo zničené. Nejde pritom o prvú takúto iniciatívu - pred desiatimi rokmi tu vzniklo občianske združenie, ktoré si dalo rovnaký cieľ - vrátiť súsošie Márie Terézie na pôvodné miesto a Štúrovcov presunúť na Námestie slobody. To združenie sa volalo Osvietenosť a jeho zakladajúcim členom bol aj akademický sochár Tibor Bartfay, autor súsošia Štúrovcov, ale aj fontány na Námestí slobody. Dal vtedy písomný súhlas s premiestnením Štúrovcov pred úrad vlády.

Okrášľovací spolok urobil veľký krok smerom k naplneniu tohto zámeru. Bude teraz na mestských poslancoch, aby sa aj oni vyslovili. Osvietenú panovníčku totiž môžu do Bratislavy vrátiť len osvietení politici.

Radoslav Števčík
SLOVO K VECI
Páčil sa vám článok?