Tento rok sa končí obnova osvetlenia

17.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát z tohtoročného rozpočtu vyčlenil vyše 120 miliónov korún na ukončenie rekonštrukcie verejného osvetlenia. Modernizácia osvetlenia, ktorú od januára 1997 realizovala spoločnosť Siemens, sa skončila už v roku 1999.

Počas rekonštrukcie v bratislavských uliciach nahradilo pôvodných takmer 50 tisíc svietidiel 45 tisíc nových moderných staré mali menší svetelný výkon a vyššiu spotrebu, preto sa po modernizácii ich celkový počet znížil bez toho, aby zostali niektoré miesta neosvetlené. Napríklad na Novom moste bolo kedysi až 1916, v súčasnosti pri tej istej svietivosti stačí 52 svietidiel.

Počas rekonštrukcie, ktorú práve realizujú v Starom Meste, vymenia 12 tisíc svetelných zdrojov, vyše 700 rozvádzačov a elektrické káble. Nové káble aj stožiare so svietidlami sa kladú vedľa pôvodných, takže pôvodné osvetlenie bude funkčné, až kým nebude v prevádzke nové. Investície do rekonštrukcie osvetlenia by sa mali vrátiť v priebehu 15 rokov. Ročná úspora nákladov na osvetlenie bude asi 12 miliónov korún, pretože od budúceho roku si jeho prevádzka vyžiada len minimálne náklady na spotrebu elektrickej energie a pravidelnú výmenu svetelných zdrojov.

Rekonštrukcia verejného osvetlenia Bratislavy bude stáť takmer 2 miliardy korún.

(brn)

Páčil sa vám článok?