Krčace trápia divé svine, ale najmä zlodeji

15.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Som jednou z majiteľok záhrad na Krčacoch Bratislava, kataster Dúbravka aj Karlova Ves. Už v zime sme na odbor životného prostredia v Dúbravke dva razy nahlásili, že po našich pozemkoch sa každodenne pohybujú a ničia ploty a záhrady diviaky.

Záhrady a chodníky v nich máme ako po hlbokej orbe. Opravený plot je na druhý deň potrhaný znova. O našom strachu pohybovať sa tu ani nehovorím. Ani ľudia, ktorí chodili pravidelne po záhradnej ceste venčiť psov, keď videli diviačie stopy, tam radšej nechodia.

Začiatkom zimy sa objavila jedna divá sviňa, potom sused našiel v záhrade cez deň vyrývať kvetinové cibuľky štyri. Po období rozmnožovania pozorujeme v záhradách „kŕdlik" s 27 kusmi. Väčšinou na noc chodia do záhrad a ráno sa zase vracajú do lesa. Nie je však výnimkou vidieť prechádzať cez naše záhrady prasnicu s mláďatami aj cez deň.

Miesta ich „hlbokej orby" vidieť i doslova pár metrov od komunikácie s električkovou traťou. Keď im necháte ešte jedno obdobie na rozmnožovanie, bude ich toľko, že im už ani celé Krčace nebudú stačiť a vyberú sa do Dúbravky a do Karlovej Vsi. Na obžrané záhrady srnkami sme si už zvykli. Z krásne obrobených záhrad a viníc zostávajú len zarastené húštiny so zničenými chatkami. Už je nás len pár skalných, ktorí sa nedali odradiť a, hoci s malou dušou, do záhrad stále chodíme.

Čo je však možno ešte oveľa horšie, chodia sem aj dvojnohé „prasce", ktoré nám na Krčacoch riadne strpčujú život. Nie sú to len bezdomovci. Vlámu sa do chatiek a okrem toho, že ich vykrádajú, ničia, tak ich ešte aj zašpinia. A ak ich tam objaví majiteľ, ešte sa mu aj riadne povyhrážajú. V poslednom čase pomaly niet týždňa, kedy by neboli „navštívené" viaceré chatky.

Kradnú ovocie i zeleninu, prednedávnom, cez obed „motorizovaná trojčlenná jednotka" s bratislavskou ešpézetkou vykrádala susedovi zo šopy vyše 150 metrov pletiva na plot. A po príchode ďalšej takejto skupiny, tentoraz s malackou ešpézetkou a prívesným vozíkom, bola čerstvo odpílená celá kovová brána. Bežne sa stáva, že majitelia sú okradnutí aj vtedy, keď sa zdržujú priamo v záhrade.

Situácia sa nenormálne zhoršuje, aj napriek častému vyšetrovaniu krádeží políciou a občasnom prejdení nejakého auta s policajnou hliadkou po záhradnej ceste. Z krásne obrobených vinohradov a záhrad na Krčacoch sa stávajú zarastené húštiny a smetiská so zničenými plotmi a chatkami. Dokedy sa budú mať dobre na Slovensku zlodeji a nie slušní a pracovití ľudia, ktorí chcú mať len úžitok a radosť zo svojej práce?

Milada Ondrejková, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?